Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Η Ελλάδα σε σοκ”….

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα τραγικά περιστατικά στο κέντρο της Αθήνας έκαναν τον γύρο του κόσμου. Πρώτο θέμα σε όλα τα ξένα ΜΜΕ….

Η τραγική είδηση των τριών νεκρών στα πρωτοφανή επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας έκανε το γύρο του κόσμου σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά τηλεοπτικά δίκτυα. 

«Tρεις νεκροί στην Αθήνα – H Ελλάδα σε σοκ» αναγράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Πρώτη είδηση στο BBC.

Τρείς νεκροί από μολότωφ λέει στην πρώτη του σελίδα το CNN

Πρώτη είδηση και στο Euronews

Συνεχής ενημέρωση και στους Times της Νέας Υόρκης

Συγκλονιστικές εικόνες και στο Sky News

Το χάος επικράτησε στην Αθήνα σχολιάζεται από τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα και αναφέρουν ότι ο πανικός και τα εκτεταμμένα επεισόδια γίνονται εξαιτίας των σκληρότατων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.

Η τραγική είδηση του θανάτου των τριών υπαλλήλων της Marfin είναι πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC αλλά και της Wall Street Journal. Η τελευταία μάλιστα χαρακτήρισε την απεργία και τη μαζική διαδήλωση της Τετάρτης ως “δοκιμασία” για την ελληνική κυβέρνηση. 

Το διεθνές δίκτυο της Deutsche Welle έχει πρώτο θέμα τα βίαια επεισόδια στην Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα Frantfurter Allgemeine

Και η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έχει πρώτα θέμα την Ελλάδα

 

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Associated Press κάλυψαν με επείγοντα τηλεγραφήματα όλα τα γεγονότα στην Αθήνα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «δολοφονική πράξη».
 
Σε ακόλουθη ανάλυση το Reuters εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει σκληρά μέτρα. Το πρακτορείο σημειώνει ότι ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σταθερή στήριξη προς την κυβέρνηση στους πρώτους μήνες της κρίσης, τώρα καταγράφουν αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.
 
«Οι Σοσιαλιστές μπορεί να βηματίσουν πιο ‘ελαφρά’ για την επιβολή ορισμένων μεταρρυθμίσεων φοβούμενοι ότι περισσότερες βίαιες διαμαρτυρίες μπορεί να εκτροχιάσουν εντελώς το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 30 δισ. ευρώ». Και αυτό «μπορεί να περιπλέξει κάποιες δημοσιονομικές προσπάθειες, μπορεί να μην εκπληρωθούν στόχοι και η Ελλάδα μπορεί τελικά να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της παρά την ‘ένεση’ στήριξης από ευρωζώνη και ΔΝΤ» γράφει το Reuters.
 
Σε όλα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι μεγάλη η προβολή των γεγονότων στην Αθήνα. Με συνεχείς ανταποκρίσεις τα μέσα σημειώνουν την «τραγική κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας, τα «σκληρά μέτρα» και τις «μαζικές αντιδράσεις», προβάλλοντας παράλληλα τη δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για «δολοφονική ενέργεια».
 
Ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί ξεκινούν την κάλυψη των γεγονότων με διαδηλωτές να φωνάζουν «κλέφτες, κλέφτες», ενώ Αμερικανοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν το «αίτημα του ελληνικού λαού για απονομή Δικαιοσύνης».
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel
«Το μήνυμα αντίστασης που ήθελαν να στείλουν οι Έλληνες κατέληξε σε ημέρα θανάτου και πένθους» γράφει η πρώτη είδηση της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel, που μεταφέρει την εικόνα μίας σοκαρισμένης Αθήνας και αγανακτισμένων Ελλήνων που «δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω» ενώ το εκτενές φωτορεπορτάζ δείχνει μία πόλη σε φλόγες, καπνό και οργή.
 
«Η ελληνική οργή κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων» λέει ο τίτλος του πρώτου θέματος της Welt, η οποία γράφει ότι η Ευρώπη φοβάται πως η οικονομική κρίση θα μεταμορφωθεί σε πόλεμο στους δρόμους.
 
Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην κορυφή της ειδησεογραφίας στην ισπανική εφημερίδα El Pais και την ιταλική Repubblica. «Τρεις νεκροί από τις διαδηλώσεις κατά των οικονομικών μέτρων» είναι ο τίτλος της El Pais, η οποία δίνει έμφαση στο γεγονός ότι επρόκειτο για την τρίτη πανελλαδική απεργία από το Μάρτιο.
 
«Απεργία στην Αθήνα: Τρεις νεκροί σε τράπεζα στις φλόγες. Ανταρτοπόλεμος μπροστά στη Βουλή» είναι ο πηχυαίος τίτλος στην πρώτη σελίδα του δικτυακού τόπου της Repubblica. «Το ευρώ χάνει αξία, σε κίνδυνο Ισπανία και Πορτογαλία» είναι τα άρθρα με τα οποία συνοδεύει η ιταλική εφημερίδα τα γεγονότα στην Ελλάδα.
 
Οι γαλλικές εφημερίδες μεταδίδουν ψηλά στις δικτυακές εκδόσεις τους τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Τρεις νεκροί από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα» γράφει η Liberation σημειώνοντας ότι η αστυνομία είναι σε γενική επιφυλακή. Η εφημερίδα Le Monde φιλοξενεί παράλληλα με τα έκτακτα γεγονότα ένα ρεπορτάζ ανταποκριτή υπό τον τίτλο «οι Έλληνες δεν ξέρουν πια τι να πιστέψουν».
 
Στην πορτογαλική εφημερίδα Journal de Noticias πρώτη είδηση είναι η υποβάθμιση της χώρας από τη Moody’s και δίπλα «στέκονται» τα επεισόδια και η επίθεση με μολότοφ στην τράπεζα της Αθήνας.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε