Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Η Ευρώπη παίζει πόκερ στις παρυφές του ηφαίστειου”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Πόκερ μέχρι τελικής πτώσεως» παίζουν οι…

ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι αγορές, διακυβεύοντας το ευρώ, το οποίο δέχεται τα πυρά των αδίστακτων κερδοσκόπων με κίνδυνο να καταρρεύσει πλάι στα απομεινάρια του Παρθενώνα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η La Republica. Βασικός παίκτης η Γερμανία, η οποία με την εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί σπρώχνει το ευρώ στον γκρεμό, συμπληρώνει η ιταλική εφημερίδα.

 

Όταν οι Financial Times προειδοποιούσαν τον Φλεβάρη ότι τα hedge funds διατηρούν 8-10 δισ. δολάρια σε θέσεις πώλησης (short), έτοιμα να στοιχηματίσουν υπέρ της κατάρρευσης της ευρωζώνης λόγω των χρεών της, δεν είχαν άδικο. Η επίθεση έχει ήδη εξαπολυθεί και το φαινόμενο του «ντόμινο» πλησιάζει επικίνδυνα. Το «λουτρό αίματος», το οποίο έχει ήδη κοστίσει 160 δισ. ευρώ, μας δίνει δύο μαθήματα, σύμφωνα με την La Republica:

 

Πρώτον, όταν οι αγορές δείχνουν με το χέρι τους τον ουρανό, οι αφελείς κοιτούν το δάχτυλο αντί να κοιτάξουν το φεγγάρι. Το δάχτυλο είναι η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού. Με τα ομόλογά της να χαρακτηρίζονται «junk», όσο η Ελλάδα βγαίνει στην αγορά για κεφάλαια τόσο θα σφίγγει η θηλιά γύρω από το λαιμό της. Για τους ψυχρούς κερδοσκόπους, όμως, η Ελλάδα δεν είναι παρά το εξιλαστήριο θύμα. Ο πραγματικός τους στόχος –το φεγγάρι– δεν είναι άλλος από το ευρώ, ενώ επόμενη στη λίστα των θυμάτων βρίσκεται η Πορτογαλία.

 

Και στην χειρότερη περίπτωση που δεν αντέξουν, όμως, θα πρόκειται απλώς για δύο πτωχεύσεις στην περιφέρεια της Ευρώπης. Η πραγματική καταστροφή έπεται, προειδοποιεί η εφημερίδα. Τις επόμενες θέσεις στη μαύρη λίστα των κερδοσκόπων καταλαμβάνουν η Ισπανία και η Ιταλία –«PIGS» ή όχι, πρόκειται για την τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οι οποίες θεωρούνταν «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν», επειδή ακριβώς είναι πολύ μεγάλες για να διασωθούν. Αυτό που δείχνουν οι κερδοσκόποι, λοιπόν, είναι η ευρωζώνη, στοιχηματίζοντας στην κατάρρευσή της.

 

Τα κακά νέα είναι ότι επιβεβαιώνονται, το οποίο που μας οδηγεί στο δεύτερο δίδαγμα. Οι αγορές υπερισχύουν γιατί τα κράτη διαλύονται. Μία χώρα παρεκκλίνει από τις υπόλοιπες: ο γαλλογερμανικός άξονας που καθοδηγούσε την Ευρώπη στις κρίσιμες ώρες διασπάστηκε, με αποτέλεσμα η Γερμανίδα καγκελάριος να βρίσκεται αντιμέτωπη με όλη την Ευρώπη. Το φιάσκο της Ελλάδας αποκάλυψε το άλλο πρόσωπο της Γερμανίας. Σε αντίθεση με τη γενναιότητα που έχει επιδείξει τις τελευταίες δεκαετίες –μετά την επανένωσή της– η σημερινή Γερμανία παίρνει θέση άκρως εγωιστική και μονομερή ενώπιον των ευθυνών της στην Ευρώπη.

 

Διατηρώντας τις ισχυρές της αντιστάσεις, η Μέρκελ εφοδιάζει με πανίσχυρα όπλα τους κερδοσκόπους, οι οποίοι περικυκλώνουν τους αδύναμους της ευρωζώνης, όπως περικυκλώνει το θύμα μια αγέλη αδέσποτων σκυλιών. Η Γερμανία βλέπει αλλιώς το ευρωπαϊκό όραμα: μια νομισματική ένωση που θα περιορίζεται αυστηρά σε όσους αποδέχονται τους αυστηρούς οικονομικούς όρους και είναι σε θέση να ελέγχουν τον πληθωρισμό. Το σενάριο αυτό δεν περιλαμβάνει ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά δύο.

 

Δεν είναι, όμως, καιρός για παιχνίδια. «Φαίνεται, όμως, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν το έχουν καταλάβει και συνεχίζουν να παίζουν πόκερ στις παρυφές του ηφαιστείου», καταλήγει η ιταλική εφημερίδα. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε