Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Κρύα Βρύση συνεχίζει να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά που κατακαίει μεγάλη έκταση στη νότια πλευρά του Ρεθύμνου, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Βασιλείου.

Στο χωριό Σαχτούρια έφθασε το μέτωπο της πυρκαγιάς η οποία για πάνω από 16 ώρες κατακαίει τη νότιο-δυτική πλευρά του νομού Ρεθύμνου.

Η φωτιά κινείται βόρεια όπως ακριβώς και η κατεύθυνση του ανέμου ενώ ένα νέο μέτωπο φωτιάς κατακαίει αυτή την ώρα εκτάσεις προς την Λαγκαδιά και το Χριστό.

Το χωριό Μέλαμπες πλέον δεν απειλείται μετά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επίγειων τμημάτων πυρόσβεσης ενώ έχει αναζωπυρωθεί το μέτωπο στην Κρύα Βρύση.

Η έκταση που έχει αποτεφρωθεί είναι τεράστια και ανάμεσα στις απώλειες βρίσκεται και μεγάλο τμήμα του δάσους που υπάρχει στην περιφέρεια του Κεντροχωρίου.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να τιθασευτούν τα μέτωπα είναι τεράστιες ενώ μεγάλη βοήθεια στις πυροσβεστικές δυνάμεις δίδουν οι εθελοντές, κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται, όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και ενισχύσεις από τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων.



Οι φλόγες απείλησαν σπίτια και κάτοικοι της Κρύας Βρύσης, περιγράφουν στο NewsIt πως οι φλόγες γλείφουν τις πρώτες κατοικίες και έχουν κάψει ζωντανά, δεκάδες ζώα σε στάνες.

Το χρονικό της μεγάλης φωτιάς

Λίγο μετά τη 13.00 δημιουργήθηκαν δύο μέτωπα νότια του χωριού, που καίνε ανεξέλεγκτα, ενώ άλλα δύο μέτωπα απειλούν τους συνολικά 4 οικισμούς περιμετρικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι έχουν γίνει ”ένα” και προσπαθούν με όποιο μέσο διαθέτουν να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λέλαπας.

“Καιγόμαστε! “, είπε μιλώντας στο Newsit ο κάτοικος του χωριού κ. Νικόλαος Λαμπάκης, “η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη έχουν ήδη καεί δεκάδες ζώα σε στάνες και οι φλόγες έχουν γλύψει ήδη δυο σπίτια”. Είπε επίσης οτι και οι 130 κάτοικοι του χωριού είναι στο πόδι, ενώ πρόσθεσε οτι δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κ.Λαμπάκης

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί ήταν και τα λόγια του αντιδημαρχου πολιτικής προστασίας του Αγίου Βασιλείου, που ανήκει το χωριό της Κρύας Βρύσης, Μανώλη Τζανιδάκη. ”Είμαστε σε πόλεμο” είπε πριν από λίγο στο NewsIt ο κ.Τζανιδάκης και συνέχισε: ”Η φωτιά καίει σε τρία μέτωπα: πάνω από το χωριό, δεξιά και αριστερά. Οι πυροσβέστες με αυτοθυσία παλεύουν από χθες το βράδυ για να σωθούμε, χωρίς να έχει φύγει κανείς”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κ. Μανώλης Τζανιδάκης

Στο σημείο βρίσκεται και επιχειρεί πολύ μεγάλη δύναμη την πυροσβεστικής, με 50 άντρες, 20 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο canadair και ένα ελικόπτερο, που πραγματοποιούν ρίψεις, όπως δήλωσε στο NewsIt ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Ρεθύμνου,  Χρήστος Μπουραντάς.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κ.Μπουραντάς

 

Το μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο και σύμφωνα με την πυροσβεστική, εκτός από την Κρύα Βρύση, απειλεί και τα χωριά Κεντροχώρη, Πλατανιές και Ακούνια. Οι φλόγες από το χωριό της Κρύας Βρύσης απέχουν πλέον μόλις 50 μέτρα και έτσι το ένα σπίτι εκκενώνεται μετά το άλλο! Οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν με λάστιχα να σώσουν τις περιουσίες τους, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής που απειλούνται να γίνουν στάχτη.

Μέχρι αυτή την ώρα, έχουν καεί χιλιάδες ελαιόδεντρα, μελίσσια και γίνεται λόγος για πάνω από πέντε ποιμνιοστάσια. Επίσης, χιλιάδες είναι τα στρέμματα χορτολιβαδικής και θαμνώδους έκτασης που έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, κατά μήκος της καμένης έκτασης που ξεκινάει από τον Πλατανέ και εκτείνεται στο Κεντροχώρι, την άνω και κάτω Κρύα Βρύση, και την περιφέρεια των Ακουμίων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι που ξεπερνούν τα 5 μποφόρ και αυτό δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ήδη φτιάξει ζώνες προστασίας αλλά ο άνεμος αλλάζει συνεχώς φορά στο μέτωπο. Ήδη έχει σπεύσει στο χωριό και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, που θα αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης.

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Ακούμια Ρεθύμνου και βρίσκεται σε εξέλιξη, από χθες βράδυ (28-07-2011). Οι φλόγες επεκτάθηκαν τη νύχτα, λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η εκκένωση στην περιοχή Πλατανέ, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια του χωριού!

Να σημειωθεί πως από την Πυροσβεστική ζητήθηκε συνδρομή από δυνάμεις της υπόλοιπης χώρας ενώ λίγο μετά τις 10.00, κατέφθασαν δύο καναντέρ από την Ελευσίνα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε