Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Κύπρος αγόρασε καινούργια ελικόπτερα τα οποία όμως ήταν… μεταχειρισμένα!

Η Κύπρος αγόρασε καινούργια ελικόπτερα τα οποία όμως ήταν… μεταχειρισμένα!
Το πήραν χαμπάρι ύστερα από μήνες και τώρα η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει την καινούργια της γκάφα.
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η Κυπριακή Δημοκρατία αγόρασε και παρέλαβε πρόσφατα πέντε ελικόπτερα Agusta Westland AW139 (δύο για την Αστυνομία και τρία για την Εθνική Φρουρά) και μόλις πριν από λίγες ημέρες και μετά την παραλαβή τους, οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι σ’ ένα από αυτά που ανήκει στην Αστυνομία, φέρει μεταχειρισμένα εξαρτήματα αντί για ολοκαίνουρια.
 
Για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά, συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα στο γραφείο του. Και όλα αυτά ένα μήνα μετά την τεράστια καταστροφή που έχει προκαλέσει η ανεύθυνη κυβέρνηση του Δημητρή Χριστόφια.
 
Τα δύο ιταλικά ελικόπτερα Agusta Westland AW139 παραλήφθηκαν πρόσφατα μαζί με άλλα τρία για την Εθνική Φρουρά (που τα χρησιμοποιεί για αποστολές Έρευνας και Διάσωσης SAR) και τώρα δόθηκαν οδηγίες όπως εξεταστούν και αυτά για να διαπιστωθεί κατά πόσον φέρουν μεταχειρισμένα εξαρτήματα, ή εξαρτήματα που υπέστησαν επισκευή.
 
Το θέμα δημιουργήθηκε όταν χειριστές εντόπισαν όργανα-συσκευές του ενός ελικοπτέρου της Αστυνομίας τα οποία δεν ήταν καινούργια. Όπως διαπιστώθηκε, αυτά είχαν επισκευαστεί από εταιρεία στο εξωτερικό γι’ αυτό και φέρει την ονομασία της.
 
Από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι συνολικά τέσσερα όργανα έχουν υποστεί την ίδια διαδικασία, ενώ κανονικά έπρεπε να ήταν καινούργια.
 
Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από πηγή της Αστυνομίας, τα εξαρτήματα αυτά δεν μπορούν να αντικατασταθούν με καινούργια, αλλά γίνονται επισκευή και φέρουν τη σφραγίδα και την εγγύηση της εταιρείας που τα επισκεύασε.
 
Μετά την εξέλιξη αυτή διατάχθηκε έρευνα και ετοιμάστηκε έκθεση στην οποία υποβάλλονται εισηγήσεις, είτε να έρθουν εκπρόσωποι της ιταλικής εταιρείας εδώ για να δουν το πρόβλημα, είτε να εγγυηθούν πως και τα εξαρτήματα που σήμερα βρίσκονται σε ειδικές συσκευασίες είναι καινούργια.
 
Η Αστυνομία προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την εταιρεία αλλά ο διευθυντής της απουσίαζε, κάτι που θα γίνει τώρα ώστε να γνωρίζει τη θέση της.
 
Επίσης θα εξεταστούν θέματα εγγυητικής, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταβάλει ολόκληρο το ποσό για την αγορά τους.
 
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας, Τάξης, Λουκάς Λουκά, έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο γραφείο του ώστε να εξεταστεί σε βάθος το πρόβλημα, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να ενημερωθεί για το πρόβλημα και η Εθνική Φρουρά, ώστε να προβεί σε ανάλογες εξετάσεις στα τρία πανομοιότυπα ελικόπτερα που έχει προμηθευτεί από την ίδια εταιρεία.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε