Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η κρίση δεν έχει αγγίξει τους Έλληνες γουναράδες

Η κρίση δεν έχει αγγίξει τους Έλληνες γουναράδες

Από την παγωμένη Ρωσία μέχρι το Ντουμπάι, η ελληνική γούνα ανακτά σταθερά το χαμένο έδαφος, ενώ «χτυπά» τον ανταγωνισμό και …στο σπίτι του, εισερχόμενη σε αγορές γουνοπαραγωγικών χωρών, όπως η Κίνα.

Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές εξαγωγές γούνας αυξήθηκαν πέρυσι στα 200 εκατ. ευρώ, έναντι 190 εκατ. το 2010 και 180 εκατ. το 2009. Βέβαια, απομένει μακρύς δρόμος να διανυθεί, μέχρις ότου «πιάσουν» τα επίπεδα του 2007, όταν ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 450 εκατ. ευρώ.

Πρώτη αγορά για τους επαγγελματίες του κλάδου παραμένει η Ρωσία, που απορροφά επτά στις δέκα ελληνικές γούνες. Ο δε κλάδος της γούνας εξακολουθεί να απασχολεί περίπου το 60% του ανθρώπινου δυναμικού της ευρύτερης περιοχής στη δυτική Μακεδονία.

Τα παραπάνω επισήμαναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Ηρακλής Καλλισθένης και ο γενικός γραμματέας του φορέα, Φαίδων Γκιάτας, ενόψει των εγκαινίων της 37ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, που ξεκινάει στις 4 Μαΐου στο εκθετήριο-δημοπρατήριο της πόλης.

Η ανοδική πορεία του κλάδου, μετά την κάθετη πτώση του διαστήματος 2007-2009, είχε ως αποτέλεσμα να μπει φρένο στα μαζικά «λουκέτα» στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις της δυτικής Μακεδονίας. Έτσι, ενώ το 2010 το φαινόμενο της διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων ήταν σε έξαρση, το 2011 κατεγράφη τάση σταθεροποίησης και σήμερα οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του κλάδου φτάνουν τις 3.573.

Εξάλλου, νέα έσοδα για τον κλάδο εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τη ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγής βιζόν-μινγκ, καθώς οι φάρμες που τα παράγουν φτάνουν σήμερα τις 38, ενώ την επόμενη διετία εκτιμάται ότι θα παραχθούν 2 εκατ. γουνοδέρματα του είδους, έναντι 1,6 εκατ. σήμερα και μόλις 500.000 προ οκταετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επεισόδια στην έκθεση γούνας – ‘Ελουσαν με μπογιά επισκέπτες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε