Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η λίστα της Σαγκάης και οι βάσεις των πανεπιστημιακών σχολών

Η λίστα της Σαγκάης και οι βάσεις των πανεπιστημιακών σχολών

Είναι προφανές πως η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα για μια ακόμη φορά επιβουλεύθηκε τον Πελεγρίνη και τον Μυλόπουλο.

Λίγες μέρες μετά τον ενταφιασμό του νόμου για την Παιδεία, με εισήγηση του υπουργού Παιδείας και με τις ευλογίες όχι μόνο του Α. Σαμαρά αλλά και του Β. Βενιζέλου και ομοθύμως της ΔΗΜΑΡ, ο παγκόσμιος Τύπος δημοσίευσε τη λίστα της Σαγκάης.
Έναν πίνακα δηλαδή αξιολόγησης των πανεπιστημίων στον κόσμο.
Που, όπως κάθε προσπάθεια τέτοιου είδους, έχει τα υπέρ και τα κατά, δηλαδή η πληρότητα των κριτηρίων που εφαρμόζει ελέγχονται και συζητούνται.
Όμως όταν πρόκειται για την εφαρμογή των ίδιων κριτηρίων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, οι όποιες ενστάσεις για την πληρότητα της μεθοδολογίας δεν ισχύουν.
Τα συμπεράσματα της εσωτερικής, όπως ονομάζεται, σύγκρισης ισχύουν ατόφια.

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών του πρυτάνεως Πελεγρίνη από θέση 201 κατρακύλησε στη θέση 301 και το Αριστοτέλειο του πρυτάνεως Μυλόπουλου από θέση 300 σε 400.
Οι πρυτάνεις εσίγησαν για την κατρακύλα. Κανένα κεκτημένο τους δεν θίγει η λίστα.
Οι φοιτητικές παρατάξεις και οι σύλλογοι πανεπιστημιακών αδιαφόρησαν. Η λίστα της Σαγκάης δεν αναφέρεται στον τρόπο εκλογής των διοικήσεων των πανεπιστημίων, ούτε για το άσυλο κάνει κουβέντα. Άρα δεν τους αφορά.
Σύλλογος γονέων των φοιτητών δεν υπάρχει ώστε να ανησυχήσει για την χειροτέρευση της παιδείας που προσφέρεται στα παιδιά του.
Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν για την Παιδεία εκπροσωπούνται από αυτούς τους βουλευτές που ανέτρεψαν την προσπάθεια μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων. Οι βουλευτές αυτοί ψήφισαν στα γρήγορα και στα μουλωχτά με την διαδικασία του κατεπείγοντος, κατακαλόκαιρο για την αντιμεταρρύθμιση στην παιδεία.

Η λίστα της Σαγκάης έμεινε λοιπόν ορφανή και ασχολίαστη στις στήλες των εφημερίδων να επιμένει για τις ρίζες της χρεοκοπίας μας.
Στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή των νέων παιδιών στα πανεπιστήμια. Τα ιδρύματα που διοικούν Πελεγρίνης και Μυλόπουλος. Με την πολιτική εποπτεία του Αρβανιτόπουλου και του Παπαθεοδώρου.

Οι λίγοι που έχουν λεφτά να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν έξω δεν ασχολούνται με τις ελληνικές επιδόσεις στη λίστα της Σαγκάης. Τα χρήματά τους στην Ελβετία θα καλύψουν και τις σπουδές των παιδιών.
Για τους υπόλοιπους , την συντριπτική πλειοψηφία, η αριστερά του Τσίπρα, η αριστερά του Κουβέλη και η κεντροαριστερά του Βενιζέλου, προτείνουν την κοινωνικά δίκαιη λύση της παιδείας του 301ου Καποδιστριακού και του 400ου Αριστοτελείου.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων γιατί υπάρχουν και τα ΤΕΙ σταυροβελονιάς με στριφτή κλωστή όπου φέτος οι βάσεις αναμένεται να φτάσουν στα ύψη.

Και για να κλείσουμε χωρίς αναπάντητα ερωτήματα, όχι η τρόικα δεν πήρε μέρος ούτε στην βαθμολόγηση των γραπτών στις Πανελλήνιες, ούτε στην αξιολόγηση των Πανεπιστημίων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε