Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Η «μαφία των ακινήτων» θέλει και τους δικαστές της

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Καταγεγραμμένες συνομιλίες αποκαλύπτουν την εμπλοκή και δικαστών στο μεγάλο κύκλωμα που άρπαζε ακριβά ακίνητα.

Κάθε μέρα, το κουβάρι της μεγάλης απάτης ξετυλίγεται όλο και περισσότερο. Μετά τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους εφοριακούς, τους δικηγόρους και τους μπράβους, μεταξύ των πολιτών «υπεράνω πάσης υποψίας» που μετείχαν στη «μαφία των ακινήτων» ήταν και έξι δικαστές. Το ρόλο τους ερευνούν ήδη οι εισαγγελικές αρχές.

Η Εισαγγελία Εφετών έχει στην διάθεση της ονόματα συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, τα οποία ακούγονται σε κάποιες από τις περίπου 100.000 συνομιλίες, οι οποίες έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ στη διάρκεια των 13 μηνών, που ερευνάται η υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος, που φέρει τον κωδικό ΑΤΙΣ.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται, επίσης, και λίστα με ονόματα δικαστών, που βρέθηκε σε έρευνα στο σπίτι δικηγόρου, εμπλεκόμενου στην υπόθεση. Στην επίμαχη λίστα καταγράφονται δίπλα στα ονόματα των δικαστών αξιολογικές κρίσεις, όπως «επιεικής», «αυστηρός», «φιλοχρήματος», «να δικάζουμε μαζί του»…

Μέχρι στιγμής, ενεργή συμμετοχή στο κύκλωμα φαίνεται να είχαν τουλάχιστον επτά δικηγόροι, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, δικαστικοί επιμελητές, εφοριακοί, συμβολαιογράφοι, τραπεζικοί υπάλληλοι και για αρκετοί ιδιώτες.

Ο Εισαγγελέας Εφετών, Ισ. Ντογιάκος αναμένεται να ρίξει φως στις διαδρομές χρημάτων, αλλά και προσώπων, και από τις άρσεις τραπεζικών και τηλεφωνικών απορρήτων των σκιαγραφούμενων, ως ηγετών και συντονιστών του πολυπληθούς κυκλώματος.

Πάντως, η άσκηση ποινικών διώξεων ενδέχεται να καθυστερήσει αρκετά, καθώς το υλικό που έχει συλλεχθεί, είναι τεράστιο και πρέπει να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί, ώστε να εντοπιστούν με σαφήνεια οι ποινικές ευθύνες που προκύπτουν. Ωστόσο, η καθυστέρηση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Εισαγγελία, επειδή εκτιμάται ότι ενδεχομένως να επιτρέψει τη φυγή κάποιων εκ των εμπλεκομένων προσώπων. Από την άλλη εκφράζεται ο φόβος μήπως με την άσκηση ποινικών διώξεων κρίσιμα στοιχεία της υπόθεσης κοινοποιηθούν σε πρόσωπα, που ελέγχονται για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα.

Έως στιγμής, πάντως, φαίνεται να διερευνώνται συγκεκριμένα αδικήματα, όπως αυτά της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της εκβίασης, της απάτης, των πλαστογραφιών και της φοροδιαφυγής, που αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά.

Όπως προκύπτει από το συλλεχθέν υλικό οι πρωταγωνιστές της ομάδας είχαν καταφέρει μέσω διάφορων διαδικασιών να οικειοποιηθούν αρκετά ακίνητα. Η έκταση της δράσης τους αρχίζει, ήδη, να διαφαίνεται, καθώς μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης έχουν αρχίσει να προσέρχονται στις Αρχές πολίτες, που δηλώνουν θύματα του κυκλώματος.

«Δεν εμπλέκονται δικαστικοί λειτουργοί»

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πάντως, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι δεν προκύπτει εμπλοκή δικαστικών λειτουργών.

«Από το περιεχόμενο των δημοσιογραφικών πληροφοριών που έχουν δημοσιευθεί, δεν προκύπτει οποιαδήποτε εμπλοκή δικαστικών λειτουργών. Ως εκ τούτου αναιρείται από τους ίδιους τους συντάκτες των δημοσιευμάτων ο χαρακτηρισμός του κυκλώματος ως “παραδικαστικού”. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι κατηγορίες σε βάρος δικαστικών λειτουργών, χωρίς στοιχεία, προκαλούν εύλογα ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητά τους. Οι πρακτικές αυτές, κατά το παρελθόν, δεν προσέφεραν υπηρεσία στην Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Καλούμε όλους να είναι περισσότερο ευαίσθητοι απέναντι στην δικαστική λειτουργία», τονίζεται στο κείμενο.

Διαβάστε επίσης
Η μαφία των πλειστηριασμών ήταν υπεράνω υποψίας – Το οργανόγραμμα του κυκλώματος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε