Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η νέα Ένωση Δικαστών δεν έχει “συγκρουσιακή τακτική”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Κάλεσμα σε δικαστές και εισαγγελείς να εγγραφούν στη νέα δικαστική Ένωση Ανωτάτων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει η προσωρινή διοικούσα επιτροπή με ανακοίνωση της, τονίζοντας πως τα μέλη της διακατέχειπνεύμα…συνεργασίας και ενότητα προς όλες τις δικαστικές ενώσεις!

«Δεν κατανοούμε ούτε θα ακολουθήσουμε τη συγκρουσιακή τακτική ορισμένων συναδέλφων εναντίον της Ένωσής μας, η οποία είναι αδικαιολόγητη, καθώς και νομικά αβάσιμη, δεδομένου ότι ασκούμε το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, για την ίδρυση επιστημονικού σωματείου – δικαστικής Ένωσης (άρθρα 12 και 89§5 του Συντάγματος και 78 επ. Α.Κ.). Άλλωστε, το ίδιο νόμιμα έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν και άλλες ομοειδείς Δικαστικές Ενώσεις, όπως π.χ. η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, χωρίς ουδόλως να τίθεται θέμα διάσπασης, αφού τα μέλη της τελευταίας, όπως και της δικής μας Ένωσης παραμένουν ως μέλη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (επίσης ο Σύνδεσμος Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών, που είχε ιδρυθεί το 1984 και έχει πλέον διαλυθεί εν τοις πράγμασι, λόγω μη υπάρξεως μελών του – Α.Κ. 104 εδ. Β’)» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, τα μέλη της νέας Ένωσης τονίζουν ότι αιτία ίδρυση της «αποτέλεσε, πέραν των άλλων, η παντελής έλλειψη εκπροσώπησης των Ανωτάτων Δικαστών στο Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (σε αντίθεση με όλες τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, στις οποίες προΐσταται ως Πρόεδρος Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός, ανεξαρτήτως του αριθμού των ψήφων, που έλαβε προσωπικά καθώς και η μη προσήκουσα προβολή και προώθηση των ιδιαιτέρων θέσεων και αιτημάτων των Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων».

Την ίδια στιγμή η προσωρινή διοικούσα επιτροπή της νεοσύστατης ένωσης επισημαίνει πως στόχος των μελών της είναι : «να διαχειριστούμε τα ζητήματα της Δικαιοσύνης με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις, όπως αρμόζει στη δικαστική μας ιδιότητα, να προστατεύουμε το κύρος και την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών, να εξασφαλίσουμε τις προοπτικές για την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων και να διασφαλίσουμε θετικό αποτέλεσμα στα νόμιμα – θεσμικά αιτήματά μας». Επιπλέον, όπως επισημαίνουν τα μέλη της νέας δικαστικής ένωσης : «Όχι μόνο δεν διακατεχόμαστε από πνεύμα ανταγωνισμού προς τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, αλλ’ αντίθετα διακατεχόμαστε από πνεύμα συνεργασίας και ενότητας προς όλες τις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις και το αντίστοιχο αναμένουμε και από εκείνες».

Τα μέλη της Ένωσης Ανωτάτων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων καταλήγουν στην ανακοίνωση τους πως οι εγγραφές των μελών στην Ένωσή τους μπορούν να γίνονται είτε στα γραφεία τους (Άρειος Πάγος, 2ος όροφος, γραφ. 205) είτε με αποστολή σχετικής αίτησης ( φαξ 210.6419.121, Ε-mail biblio@areiospagos.gr).

Ετήσιες γενικές συνελεύσεις

Σε…τροχιά ετήσιων γενικών συνελεύσεων μπαίνουν οι δικαστικές ενώσεις, αρχής γενομένης από την προσεχή Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με πρώτη αυτή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Η επόμενη γενική συνέλευση είναι αυτής της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας. Φέτος, η «ατζέντα» των γενικών συνελεύσεων είναι “καυτή”, ιδιαίτερα μετά την ίδρυση της «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων» αλλά και την έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της Δικαιοσύνης με αφορμή την πρόταση για αύξηση του ανώτατου ορίου ηλικίας των δικαστών παρά τη ρητή συνταγματική πρόβλεψη.

Αυτό άλλωστε αποτελεί και ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις 10 Δεκεμβρίου 2016. Επίσης, τη γενική συνέλευση της ΕΔΕ θα απασχολήσουν και τα θέματα όπως «ο διακριτός ρόλος των εξουσιών στην πράξη, η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων αναγκαίος όρος για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος». Παράλληλα, δικαστές και εισαγγελείς θα συζητήσουν θέματα όπως «η υπεχρέωση υποθέσεων ως κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας του δικαστικού έργου» και «η συμβολή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην ενότητα του δικαστικού σώματος».

Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς στην γενική συνέλευση της Ένωσης τους την προσεχή Κυριακή θα συζητήσουν τα θέματα της τροποποίησης των Κωδίκων (Π.Κ, Κ.Π.Δ, Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ), μέτρα για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας,προτάσεις για την ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης και το ζήτημα της θέσης και των καθηκόντων του Εισαγγελέα ως φορέα ανεξάρτητης πολιτειακής λειτουργίας και εγγυητή της τήρησης του Νόμου και της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έχουν κληθεί να παραστούν ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης για θέματα διαφθοράς, , η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων, Αρχηγοί και εκπρόσωποι των Κομμάτων της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης, Δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών & Πειραιώς, τα Προεδρεία των λοιπών Δικαστικών Ενώσεων και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων. Οι τοποθετήσεις τους, όπως και των εισαγγελέων-μελών της Ένωσης αναμένονται με ενδιαφέρον.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε