Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ντροπή της Ευρώπης συνεχίζεται! 42 άνθρωποι πνίγηκαν μόνο σήμερα σε Καλόλιμνο και Φαρμακονήσι!

Η ντροπή της Ευρώπης συνεχίζεται! 42 άνθρωποι πνίγηκαν μόνο σήμερα σε Καλόλιμνο και Φαρμακονήσι!

– 17 παιδάκια ανασύρθηκαν νεκρά από τα παγωμένα νερά του Αιγαίου σε Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο
– Άβουλη και ασυγκίνητη η Ευρώπη αφήνει αυτούς τους ανθρώπους και την Ελλάδα στην μοίρα τους
– Η ανείπωτη τραγωδία για ολόκληρες οικογένειες που μένουν λειψές συνεχίζεται
– Και σήμερα ορφάνεψαν παιδιά και γονείς κλαίνε τα σπλάχνα τους και δεν κάνει κανείς τίποτα!

Η Ευρώπη είναι τουλάχιστον ανίκανη να αντιμετωπίσει το δράμα που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο και αρκείται σε μεγάλα λόγια είτε στο Νταβός είτε σε Συνόδους Κορυφής. Η Ευρώπη αφήνει ανθρώπους να πνίγονται, έχει αφήσει την Ελλάδα στην ουσία μόνη της να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα και σήμερα μετράμε άλλους 42 νεκρούς! Κανείς δεν συγκινείται πιά! Πόσοι άνθρωποι πρέπει άραγε να πεθάνουν στα νερά του Αιγαίου; Πόσα παιδικά κορμιά πρέπει να ξεβράσει η θάλασσα; Πόση ευαισθησία α λα καρτ θα δείξει η Δύση; 

Σκεφτείτε μόνο αυτό: Αν σήμερα είχαμε ένα πολύνεκρο τροχαίο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα θα είχε δακρύσει όλη η γη. Σήμερα που τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 17 παιδιά, πέθαναν από το κρύο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου δεν έχει στάξει ούτε ένα δάκρυ. Έστω και υποκριτικά….

Απο τα ξημερώματα άνδρες του Λιμενικού κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλόλιμνου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα (16 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά). Από το σημείο πλωτό του λιμενικού περισυνέλεξε 26 σώους (22 άνδρες και 4 γυναίκες), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κάλυμνο και είναι καλά στην υγεία τους.

Τα ξημερώματα, επίσης, μια ξύλινη λέμβος με 49 πρόσφυγες, προσάραξε σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών του Φαρμακονησίου και βυθίστηκε. Από το ναυάγιο αυτό έχασαν τη ζωή τους 6 παιδιά και δύο γυναίκες. Σκάφος του λιμενικού περισυνέλεξε σώο ένα κορίτσι, ενώ 40 άνθρωποι είχαν καταφέρει μόνοι τους να βγουν στη στεριά. Όλοι οι διασωθέντες και οι σοροί των άτυχων μεταναστών μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 42 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι 17 ήταν παιδιά», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της μπροστά σε αυτήν τη φρίκη. Δεν μπορεί το Αιγαίο να μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο ανθρώπινων ψυχών. Οι ροές των προσφύγων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, επιμερισμού της ευθύνης και συνυπευθυνότητας».

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο, όπου δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, έχασαν με δραματικό τρόπο τη ζωή τους.
«Το δράμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά ταυτόχρονα και ζήτημα ασφάλειας», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζει πως δεν μπορεί το Αιγαίο να συνεχίσει να είναι απέραντο νεκροταφείο, ούτε η χώρα μας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών. Επ’ αυτού η ΝΔ επισημαίνει ότι αυτή η πρόκληση δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα και σημειώνει ότι η χώρα μας, ως σύνορο της Ευρώπης -και μάλιστα σε περίοδο κρίσης- έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή.

 

«Οι πνιγμοί των προσφύγων, ανάμεσά τους και παιδιών, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της καταλήστευσης των πόρων σειράς χωρών και ιμπεριαλιστικών πολέμων-επεμβάσεων με διάφορα προσχήματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και προσθέτει: «Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, ανυποχώρητο στον ιμπεριαλισμό, καλεί σε ενίσχυση της δράσης ενάντια στις αιτίες του ξεριζωμού και την ελληνική εμπλοκή στα σχέδιά του, ενώ παράλληλα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους που φτάνουν στη χώρα μας».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε