Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η οικονομική Αστυνομία αναλαμβάνει δράση – Στόχος να διαφυλάξει τα κέρδη του Δημοσίου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στους «ράμπο» του ΣΔΟΕ έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα τμήμα που θα… κυνηγά όσους επιχειρούν να κλέψουν το δημόσιο.

Πρόκειται για την υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που θα έχει ως πρώτο στόχο να περιορίσει τα διαφυγόντα κέρδη του δημοσίου από παράνομες συναλλαγές, τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, την παράνομη μεταφορά κεφαλαίων, την απόκρυψη φορολογικών στοιχείων, το λαθρεμπόριο, τα τυχερά παιχνίδια, τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, μη έκδοση αποδείξεων, παράνομες συνταγογραφήσεις και αναληθείς γνωματεύσεις από γιατρούς.

Το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση, τη λειτουργία και την οργάνωση της νέας υπηρεσίες υπέγραψε ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και απομένει να υπογραφεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η οικονομική Αστυνομία θα υπάγεται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και οι αξιωματικοί που θα υπηρετούν σε αυτή θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, άλλων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.

Η νέα υπηρεσία θα έχει στο στόχαστρο της: την παράνομη νομιμοποίηση εσόδων, τις παράνομες συναλλαγές στο πλαίσιο των πιστωτικών και χρηματοδοτικών Ιδρυμάτων, την παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ή χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων από το κράτος, την παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και διακίνηση χρήματος, την απόκρυψη φορολογικών στοιχείων, το λαθρεμπόριο, την κατάχρηση δημόσιας περιουσίας, τις παραβάσεις που αφορούν στα Πρακτορεία, σε τυχερά παιχνίδια και καζίνο, τη μη καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Επίσης, καλείται να εντοπίζει περιπτώσεις με υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, μη έκδοση αποδείξεων από γιατρούς, όπως και σε περιπτώσεις παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών, παράνομες συνταγογραφήσεις και έκδοση αναληθών γνωματεύσεων ιατρών σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων. Θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό νέων επιστημόνων που είχαν προσληφθεί πρόσφατα στην ελληνική αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αυτή θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα:
– το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
– το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων
– το Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων και
– το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Στο μεταξύ, στις Διευθύνσεις Ασφαλείας προστίθεται η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας με στόχο την επαρκή προετοιμασία και λήψη μέτρων για την τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη ποδοσφαιρικών αγώνων, τοπικού και διεθνούς επιπέδου.

Επίσης, δημιουργείται το Κέντρο Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα συγκεντρώνει στοιχεία και πληροφορίες για κάθε μορφής εγκληματικότητα, από ολόκληρη τη χώρα, για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση κυρίως του οργανωμένου εγκλήματος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε