Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Η παγίδα του ασφαλιστικού! Διπλό χαράτσι για χιλιάδες μισθωτούς

Η παγίδα του ασφαλιστικού! Διπλό χαράτσι για χιλιάδες μισθωτούς

Μια μεγάλη “παγίδα” κρύβει το νέο ασφαλιστικό,που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο απο τη Βουλή, για χιλιάδες μισθωτούς που εργάζονται ταυτόχρονα και ως αυταπασχολούμενοι ή έχουν και μιά εταιρεία στο όνομά τους.

Σύμφωνα με διάταξη του νέου νομοσχεδίου, καταργείται πλέον το δικαίωμα επιλογής ταμείου και απαλλαγής απο την υποχρέωση διπλού ασφαλίστρου για τους νέους ασφαλισμένους(απο 1/1/93 και μετά) με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην καλύπτονται ούτε απο το 25ημερο ασφάλισης για την απαλλαγή που τους προστάτευε μεχρι σήμερα.

Με το νέο καθεστώς, μισθωτός με πλήρη απασχόληση που κόβει “μπλοκάκι” θα ειναι υποχρεωτικά ασφαλισμένος τόσο στον φορέα που ανήκει όσο και στον ΟΑΕΕ στο πλαίσιο του γενικού κανόνα για την καταβολή ασφαλίστρων, από την 1/1/2017, με βάση το συνολικό εισόδημα από την εργασία.

Όπως εξηγεί στο Newsit ο εργατολόγος, κ. Δημήτρης Μπούρλος, οι νέοι ασφαλισμένοι θα εχουν υποχρεώση να ασφαλίζονται σε κάθε ασφαλιστέα δραστηριότητα που εχουν, δηλαδή αν ειναι μισθωτοί θα ασφαλίζονται στην κατηγορία των μισθωτών με τον τροπο που ορίζουν οι καινούργιες διατάξεις και αν ειναι και ταυτόχρονα αυταπασχολούμενοι ή συμμετέχοντες σε κάποια εταιρεία θα ασφαλίζονται για τη δεύτερη δραστηριότητά τους ξεχωριστά.

“Αυτό θα γίνεται με ποσοστό ασφάλισης 20% για τον κλάδο σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο ασθένειας”, διευκρινίζει ο κ. Μπούρλος αναφορικά με το ύψος των εισφορών-ανεξάρτητα απο το χρονικό διάστημα της αυταπασχόλησης-ενω ξεκαθαρίζει πως ο νέος νόμος δεν αφήνει περιθώρια καθώς ακόμη και σε περίπτωση που ύπαρχει “μπλοκάκι” με υποκρυπτόμενη εξαρτημένη σχέση εργασίας τοτε οι εισφορές θα υπολογίζονται επι του συνόλου.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε