Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Η πάταξη του παρεμπορίου ξεκινάει με ελέγχους από τα λιμάνια

Η πάταξη του παρεμπορίου ξεκινάει με ελέγχους από τα λιμάνια

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα λιμάνια για την πάταξη του παρεμπορίου, με τη λειτουργία των μικτών κλιμακίων, σε συνεργασία Λιμενικού, Αστυνομίας και Περιφέρειας.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαντιάς, ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ, Αδαμάντιος Σταματάκης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής, Γιώργος Σκούρας, ο δήμαρχος Σύρου και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Ιωάννης Δεκαβάλας, ο προϊστάμενος του Γραφείου Τελωνειακών Ελέγχων του ΣΔΟΕ, Δημήτρης Πιτιακούδης, ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, Αντώνης Μέγκουλης, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρόδου και οικονομικός επόπτης της ΕΣΕΕ, Παναγιώτης Καραγιάννης, η αντιπρόσωπος της ΕΣΕΕ, Κατερίνα Φουντουλάκη, ο διευθυντής στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πλοίων του ΟΛΠ, Νικόλαος Στάγιας, ο διευθυντής στην Υπηρεσία Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης του ΟΛΠ, Γιώργος Γεωργάκης, ο κλαδάρχης Αστυνομίας και Τάξης, αρχιπλοίαρχος Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, και η Σταυρούλα Σμυρνή, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων.

Στο πλαίσιο των άμεσων δράσεων, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, θα προβούν σε εντατικούς ελέγχους μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου στα κύρια λιμάνια και στις κύριες παραλίες.

Το έργο το οποίο καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι μεγάλο, δεδομένου ότι μόνο από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, αναχωρούν καθημερινά περίπου 20 πλοία, τα οποία μεταφέρουν συνολικά περισσότερα από 3.500 οχήματα.

Ταυτόχρονα, σε τοπικό επίπεδο, σε όλα τα μεγάλα νησιά, μέσω των οποίων διακινούνται οι παράνομες απομιμήσεις προϊόντων, δόθηκαν εντολές ώστε τα κατά τόπους λιμεναρχεία και οι αστυνομικές διευθύνσεις να διεξάγουν ελέγχους σε 24ωρη βάση.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, θα γίνουν παρεμβάσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να ενταθούν και να είναι πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι από τα μικτά όργανα, με τη συμμετοχή και ανθρώπων του ΣΔΟΕ.

Να σημειωθεί ότι αρμόδιοι φορείς για τη συγκρότηση και λειτουργία των μικτών κλιμακίων ελέγχου και την εφαρμογή του νόμου είναι η Δημοτική Αστυνομία και τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ) της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με το νόμο 3982/2011, όποια προϊόντα διαπιστωθεί ότι διακινούνται στην αγορά με οποιονδήποτε τρόπο και τα οποία συνιστούν παράνομη απομίμηση προϊόντων είτε κυκλοφορούν κατά παράβαση του Κώδικα Στοιχείων και Βιβλίων είτε αυτός που τα διαθέτει δεν έχει την απαιτούμενη άδεια, κατάσχονται και καταστρέφονται επιτόπου.

Η καταστροφή γίνεται είτε με ρίψη εντός απορριμματοφόρων είτε με ανεξίτηλο σπρέι ή με άλλο άμεσο και πρόσφορο τρόπο.

Αν κατά τη διαδικασία κατάσχεσης το μόνο ελλείπον στοιχείο είναι η άδεια και ο πωλητής επικαλεστεί ότι κατέχει σχετική άδεια, αλλά δεν τη φέρει μαζί του, τότε τα εμπορεύματα δεν καταστρέφονται αλλά κατάσχονται, συντάσσεται πρωτόκολλο κατάσχεσης (με την συμπλήρωση των ανάλογων στοιχείων), συσκευάζονται σε σάκους οι οποίοι σφραγίζονται επιτόπου με κάθε πρόσφορο μέσο και τάσσεται σε αυτόν προθεσμία 3 εργασίμων ημερών για την προσκόμιση της άδειας στην υπηρεσία που διενήργησε τον έλεγχο.

Τα κατασχεθέντα εμπορεύματα μετά τη συσκευασία και τη σφράγισή τους φορτώνονται σε φορτηγό και μεταφέρονται στους αποθηκευτικούς χώρους της υπηρεσίας που διενήργησε την κατάσχεση, όπου φυλάσσονται.

Αν ο πωλητής εντός των 3 εργασίμων ημερών προσκομίσει τη σχετική άδεια στην αρμόδια υπηρεσία, τότε επιστρέφονται σε αυτόν τα εμπορεύματά του, αφού υπογράψει ότι παρέλαβε αυτά και ότι δεν έχει καμία περαιτέρω αξίωση από την υπηρεσία.

Στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η τριήμερη προθεσμία, τότε τα ήδη κατασχεμένα εμπορεύματα καταστρέφονται κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε