Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον της κυβέρνησης και της χώρας

– Ψάχνει λύσεις για αντάρτες και χρέος ο πρωθυπουργός
 -Σε μία προσπάθεια κατευνασμού, συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα μέσα στην εβδομάδα
– Σενάρια για ανασχηματισμό ακόμα και στο οικονομικό επιτελείο

Υπο τον πανικό του αντάρτικου και με την απειλή της αναδιάρθρωσης συνεδριάζουν εντός της εβδομάδας το άτυπο υπουργικο συμβούλιο, το τακτικό, το πολιτικό συμβούλιο και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει και ο ΚΤΕ Οικονομικών οπου θα υπάρξει ενημέρωση απο τον υπουργό οικονομικών για όλο το πακέτο του Εθνικού Σχεδίου.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος με τον οποίο θα ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων του Εθνικού Σχεδίου για την τετραετία 2012-2015, πάντως ο Γ. Παπανδρέου μάλλον στη συνεδρίαση του τακτικού υπουργικού συμβουλίου θα αναφερθεί στο γενικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις και απο κει και πέρα εξετάζονται δύο σενάρια: ή να εξειδικεύσει όλο το πακέτο ο Γ. Παπακωνσταντίνου ή κάθε υπουργός να αναλάβει να ανακοινώσει τα μέτρα του Εθνικού Σχεδίου στον τομέα του.

Το τελευταίο σενάριο εξετάζεται υπο την έννοια να “μοιραστεί” τόσο το πολιτικό όσο και το επικοινωνιακό βάρος αυτών των ανακοινώσεων.

Ολα αυτά που θα ανακοινωθούν θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση και το αργότερο μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Μαϊου θα ψηφιστούν απο τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ψήφιση του εθνικού σχεδίου θα γίνει κατα πάσα πιθανότητα με απλή πλειοψηφία και όχι με ενισχυμένη. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν οτι η Κοινοβουλευτική Ομαδα του ΠΑΣΟκ θα λειτορυγήσει ενιαία και οτι δεν θα υπάρξουν διαρροές στην ψήφιση του Εθνικού Σχέδιου.

Παράλληλα όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, καθώς υπάρχουν ισχυρές φωνές αντίστασης στα μέτρα που θέλει να προωθήσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ως εκ τούτου το Μ. Μαξίμου δεν αποκλείεται να επιβάλλει θέμα κομματικής πειθαρχίας ή εμμέσως ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.

Πάντως, το Μαξίμου διαψεύδει πληροφορίες που ανέφεραν οτι ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με βουλευτές του λεγόμενου αντάρτικου, όπως η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιώργος Φλωρίδης .

Πηγές απο το Μαξίμου λένε οτι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών και ο Γ. Παπανδρέου δεν εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε ό, τι αφορά τα σενάρια περι αναδιάρθρωσης του χρέους, επισήμως η κυβέρνηση λέει οτι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν οτι στο παρασκήνιο συζητιούνται και εξετάζονται όλα τα σενάρια.

Αυτήν  την εβδομάδα θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ευρωπαικού συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. 

Την ερχόμενη Παρασκευή ο υπ. οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ – Διαψεύδει ο Κ. Παπούλιας τα περί κατεπείγουσας συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Nέα ανταρσία στο ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Φλωρίδη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε