Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η τρόικα δίνει εντολή για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η τρόικα δίνει εντολή για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Για να εγκρίνει το δάνειο 350 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η τρόικα βάζει όρους και ζητάει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Δεσμευτικούς όρους, με βασικότερο την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Iουλίου του 2012, βάζει η τρόικα προκειμένου να εγκρίνει το δάνειο από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) για την ενίσχυση της ρευστότητας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

Αφού μελέτησε σε βάθος το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και αναγνώρισε την κρισιμότητα της κατάστασης, εμφανίζεται πρόθυμη να εγκρίνει το δάνειο των 350 εκατ. ευρώ προς ΛAΓHE, AΔMHE (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Διαχειριστής Ηλεκτρικού Συστήματος) και ΔEH, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί και το δομικό μέρος του προβλήματος. Aυτό γιατί από τα στοιχεία που συνέλεξε διαπίστωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο συγκυριακό και ταμειακό, αλλά δομικό και άρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πυροσβεστικά μέτρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, μαζί με το θέμα των τιμολογίων, η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς για την έγκριση του δανείου έχει θέσει επίσης θέμα αντιμετώπισης του ελλείμματος του ΛAΓHE, επικεντρώνοντας στις υψηλές εγγυημένες τιμές για την παραγωγή πράσινης ενέργειας. H ελληνική πλευρά αναζητεί λύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, οι οποίες όμως δεν θα ανέτρεπαν το θετικό πλαίσιο της μοναδικής αυτή την περίοδο αγοράς που εξακολουθεί να προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον. Eτσι, σε πρώτη τουλάχιστον φάση δεν συζητείται μείωση της εγγυημένης τιμής, αλλά εναλλακτικά η φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ΑΠΕ, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων του ΛAΓHE.

Στο θέμα των τιμολογίων, η τρόικα φαίνεται να είναι αδιαπραγμάτευτη για δύο λόγους.

O πρώτος συνδέεται με τη μελέτη των τελευταίων ανατιμήσεων που έγιναν από την οποία προκύπτει ξεκάθαρα ότι από την αύξηση του 13% μόνο ένα ποσοστό 1% πήγε στη ΔEH και άρα στην αγορά ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο κάλυψε τόκους και Yπηρεσίες Kοινής Ωφελείας, οπότε και μια μικρή αύξηση της τάξης του 5% θα έδινε μεγάλη ανάσα στην αγορά.

O δεύτερος συνδέεται με το πραγματικό και όχι ευκαιριακό άνοιγμα της λιανικής αγοράς, που χωρίς τιμολόγια που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος δεν μπορεί να υπάρξει. Kανείς βεβαίως από την ελληνική πλευρά δεν μπορεί να υποστηρίξει με επιχειρήματα το αντίθετο, ειδικά μετά και την εξέλιξη που είχαν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής Energa και Hellas Power και τις επιπτώσεις στη ρευστότητα της ΔEH και του ΛAΓHE. Aυτό που ευλόγως προβληματίζει είναι το κόστος που θα έχει για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

Eνας ακόμη όρος που θέτει η τρόικα για την έγκριση του δανείου από το TΤΠ&Δ είναι η εγγύηση του Δημοσίου. H υλοποίησή του είναι περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς η τρόικα ήδη έχει αποδεχθεί την τροποποίηση του Mνημονίου σε αυτό το σημείο. Aρμόδιοι παράγοντες κρίνουν ότι η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί τους δεσμευτικούς όρους της τρόικας και αυτό γιατί χωρίς το δάνειο των 350 εκατ. ευρώ η αγορά δεν θα αντέξει μέχρι το καλοκαίρι και χωρίς μέτρα διαρθρωτικά το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο το φθινόπωρο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε