Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Η τρόικα έρχεται… οι συντάξεις φέυγουν!

Η τρόικα έρχεται… οι συντάξεις φέυγουν!

– Νέο “ψαλίδι” στις συντάξεις πλαφόν για κύρια και επικουρική στα 2.200 ευρώ
– Η κυβέρνηση “ψάχνει” από τις συντάξεις 2,5 δισ. ευρώ
– Τα μέτρα αφορούν συνταξιούχους και του ιδιωτικού και του δημοσίου
– Πώς τα χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας εμποδίζουν την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου

Νέες περικοπές στις συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση οι οποίες θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ, στα πλαίσια των μέτρων για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Το υπουργείο Εργασίας αρχικά είχε προτείνει τη θέσπιση πλαφόν ώστε κύρια και επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνά τα 2.400 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το “ΒΗΜΑ”, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η μείωση αυτή είναι αρκετή. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς το όριο αυτό, το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε αποδεκτό από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας, δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται περαιτέρω περικοπή του στα 2.200 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με το ΚΕΠΕ, αν τεθεί πλαφόν στις συντάξεις στα 2.400 ευρώ μηνιαίως, το σύστημα θα εξασφάλιζε μείωση δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς την οριζόντια εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, καθώς, όπως υποστηρίζεται, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα το να λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ μηνιαίως κάποιος ο οποίος βγήκε στη σύνταξη στα 65 του χρόνια με 45ετή συντάξιμη υπηρεσία και άλλο κάποιος στο 58ο έτος ύστερα από 25 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας» αναφέρεται. Αξίζει να σημειωθεί πως το πλαφόν που ισχύει μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 2.740 για την κύρια σύνταξη ενώ για διπλές συντάξεις, δηλαδή κύρια και επικουρική μαζί, το πλαφόν είναι στα 3.360 ευρώ.

Από τις διασταυρώσεις στις συντάξεις που δηλώνονται στην Εφορία, οι οποίες διενεργήθηκαν σε συνεργασία του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρη Θεοχάρη, προέκυψε ότι ένα ποσοστό της τάξεως 8%-10% δεν δηλώνεται. Που σημαίνει ότι σε σύνολο 3,5 δισ. ευρώ αποκρύπτονται από την Εφορία περί τα 300-350 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης αναφέρουν δύο λόγους για τους οποίους παρατηρείται το φαινόμενο αυτό: είτε οι δικαιούχοι έχουν πεθάνει είτε οι συντάξεις είναι παράνομες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται νέο “ψαλίδι” στις συντάξεις με την επιβολή πλαφόν

Σταϊκούρας: Αν δεν απογραφούν οι συνταξιούχοι μέχρι τις 24 Αυγούστου, κόβεται η σύνταξη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε