Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

IOBΕ: Ραγδαία πτώση στις πωλήσεις αλκοολούχων ποτών με τραγικές συνέπειες

Σειρά αρνητικών επιπτώσεων στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας είχε η ραγδαία πτώση των πωλήσεων των αλκοολούχων ποτών, τη διετία 2009- 2010, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης της φορολογίας και της οικονομικής κρίσης στον ευρύτερο κλάδο.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, εκτιμάται οτι η μείωση της δαπάνης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, το 2010, οδήγησε σε μείωση της προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία κατά 387 εκατ. ευρώ και σε απώλεια περίπου 10.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κλάδος καταγράφει ισχυρές διασυνδέσεις με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας (χονδρικό και λιανικό εμπόριο, εστίαση/ψυχαγωγία, διαφήμιση, κ.ά.).

Όπως τονίζεται στη μελέτη, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει πληγεί έντονα τόσο από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας όσο και από τις διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) κατά 125% και του ΦΠΑ από 19% στο 23%, τη διετία 2009- 2010. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 25% και οι πωλήσεις μειώθηκαν περισσότερο από 20%, το 2010, ενώ η πτώση συνεχίστηκε με παρόμοια ένταση και το 2011.

Το μερίδιο των αλκοολούχων ποτών επί του συνόλου των οινοπνευματωδών ποτών υποχώρησε από 7% περίπου, την περίοδο 2005- 2008, στο 5%, το 2010, καθώς η διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση στις επιμέρους κατηγορίες οινοπνευματωδών ποτών ενίσχυσε τα κίνητρα για υποκατάσταση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών με άλλες κατηγορίες οινοπνευματωδών.

Διαβάστε

“Ελεύθερη πτώση” κάνει η βιομηχανική παραγωγή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε