Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων: στις Πολεοδομίες μόνο για πληροφορίες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μπορεί το οκτάμηνο για τη δήλωση των ημιυπαίθριων να «τρέχει» ήδη, αλλά η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν έχει καν ξεκινήσει. Δείτε ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Για την ώρα, οι πολίτες, ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων, αρκούνται να επισκέπτονται τις κατά τόπους Πολεοδομίες μόνο για πληροφορίες.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο με εγκύκλιό του προς τις Πολεοδομίες να ξεκινήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους για κλείσιμο ημιυπαίθριων ή άλλων αυθαιρεσιών σε κτίσματα με άδεια μετά τις 2 Ιουλίου του 2009. Από τότε και μετά δεν επιτρέπεται να κλείνονται οι ημιυπαίθριοι στις νέες οικοδομές, ούτε και θα εντάσσονται στη ρύθμιση.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων είναι:
– Υπεύθυνη δήλωση
– Παράβολο 250 ευρώ (για ημιυπαίθριο) ή 350 ευρώ (για άλλους χώρους που έχουν αλλάξει χρήση)
– Τεχνική έκθεση μηχανικού με συνημμένα την οικοδομική άδεια, το τοπογραφικό και την κάτοψη του ορόφου

Τους ιδιοκτήτες θα επιβαρύνει και η αμοιβή του μηχανικού που θα κάνει την αυτοψία.

Η αρχή έγινε με τους ημιυπαίθριους, στη συνέχεια στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου μπαίνουν τα αυθαίρετα. Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα έσοδα για το 2011 από την είσπραξη των προστίμων (μαζί με αυτά των ημιυπαίθριων) φτάνουν το 1,3 δισ. ευρώ. Σε βάθος χρόνου, αναφέρουν οι πληροφορίες, τα έσοδα αυτά μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 9 δισ.

Μέχρι στιγμής, πάντως, από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει γίνει κίνηση για ρύθμιση στο θέμα των αυθαιρέτων αλλά δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να γίνει τελικά, αφού η ανάγκη για αύξηση των κρατικών εσόδων είναι τεράστια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα υπάρξει νομιμοποίηση των αυθαίρετων. Ένα από το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο είναι μια σύνθεση της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους και του νόμου Τρίτση με το σλόγκαν «αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε