Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ – Να πουληθούν όπως… οι ΔΕΚΟ!

Ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ – Να πουληθούν όπως… οι ΔΕΚΟ!

Πρόταση για ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων έκανε ο υπουργός εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ένα μεικτό σύστημα με επενδυτές που θα βάλουν χρήματα και θα αναλάβουν και το management πρότεινε ο υπουργός που έχει διατελέσει στο παρελθόν και υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι δυο φορές το 2001 και το 2007 χάθηκε η ευκαιρία για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και μαζί έχασαν την ευκαιρία και τα πανεπιστήμια για να αναβαθμιστούν.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Στυλιανίδη, “ο προϋπολογισμός της χώρας μας επαρκεί για τη χρηματοδότηση περίπου 15 πανεπιστημίων από τα 25 που διαθέτουμε, με συνέπεια να απειλούνται τα υπόλοιπα με κλείσιμο ή μαρασμό και να διακυβεύεται πλήρως στην πράξη η συνταγματική επιταγή για δημόσια δωρεάν παιδεία”.

Ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην υπουργός Παιδείας προτείνει να ιδιωτικοποιηθεί το 49% των πανεπιστημίων με τον ιδιώτη επενδυτή να αναλαμβάνει και το management .Οι δε πρυτάνεις σε αυτή την περίπτωση θα περιορίζονται σε ακαδημαϊκά και μόνο καθήκοντα.
Μια διαδικασία δηλαδή που έχει ακολουθηθεί και με τις ΔΕΚΟ του ελληνικού δημοσίου.

Το κράτος γλιτώνει με τον τρόπο αυτό πολλά έξοδα και σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη τα πανεπιστήμια αποκτούν μεγάλη ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξη.

Απ’ τις προτάσεις αυτές πάντως κράτησε αποστάσεις ο νυν υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε