Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιερή “δυσφορία” για την φορολόγηση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας με 20%…

προκαλεί την έντονη δυσφορία πολλών μητροπολιτών, αρκετοί από τους οποίους κινούνται για να ζητήσουν έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος στην “Ημερησία”: “Η επιβαλλόμενη φορολόγηση του 20% μειώνει κατά 20% το έργο της φιλανθρωπίας της Εκκλησίας”.

 

Έντονη ήταν, εξάλλου, η αντίδραση του γενικού διευθυντή της ΕΚΥΟ κ. Αντώνη Ζαμπέλη. Όπως υποστήριξε, είναι άδικο η Εκκλησία να πληρώσει φόρο επί των ακαθάριστων εσόδων της από τα μισθώματα και εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα της στοιχίσει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ των φόρων τα προηγούμενα έτη.

 

Ακόμη οξύτερη ήταν η δήλωση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, περί “αντεκκλησιαστικής στάσης” της κυβέρνησης.

 

Επισήμως πάντως η διοίκηση της Εκκλησίας τηρεί στάση αναμονής. Στενοί συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τόνιζαν χθες ότι θα γίνουν επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση μόλις το ακριβές περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου περιέλθει σε γνώση της Εκκλησίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε