Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ιερό ευαγγέλιο κατά της κρίσης

”Αδελφοί πτωχεύουμε, σβήστε τα μανουάλια, τα άνθη να’ναι του αγρού και ουχί χρυσά κουτάλια”.
 

Αυτό είναι το νόημα, με λίγα λόγια, της εγκυκλίου που διένειμε στους ιερείς του ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος ,για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

«Ο λαός προσβλέπει προς την Εκκλησία ως προς την τελευταία του ελπίδα. Να συμμαζέψωμε τα έξοδά μας για να στηρίξωμε τους έχοντας ανάγκη αδελφούς μας» σημειώνει και ελπίζει να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, τη χρήση κλιματιστικών και πολυελαίων, αλλά και τους καφέδες και τα αναψυκτικά που προσφέρονται στα ενοριακά γραφεία.

 
Ο μητροπολίτης αναφέρει μεταξύ άλλων:
– Να περιορισθεί εις το απολύτως αναγκαίο η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εις τους Ιερούς Ναούς κατά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών και καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Να μην καίουν ασκόπως οι προβολείς, οι πολυέλαιοι, τα αναλόγια και κάθε φωτιστικό του ναού. Στις καθημερινές ακολουθίες να ανάπτεται μόνο το φως του αναλογίου και ένα εις το Ιερό Βήμα, όχι άλλα. Κατά τις Κυριακές και εορτές, μία μικρή σειρά ενός μόνο πολυελαίου και όχι όλοι οι πολυέλαιοι και οι προβολείς.
– Τα κλιματιστικά και τα καλοριφέρ να καίουν σε σημείο που τα μεν πρώτα να δροσίζουν από τον καύσωνα και να μη μας παγώνουν, τα δε δεύτερα να μας προστατεύουν από το ψύχος και να μη μας προκαλούν ιδρώτα.

– Οι στολισμοί σε εορτές να είναι λιτοί, με άνθη από τις αυλές των χριστιανών μας. Οχι αγοραστά στεφάνια και ανθοδέσμες. Ο τόπος μας είναι ολάνθιστος και δεν χρειάζονται περιττά έξοδα για αγορά ανθέων.

– Η προσφορά εδεσμάτων, καφέ, τσαγιού κ.λπ. στα πνευματικά κέντρα λόγω εορτής ή συγκεκριμένου γεγονότος να μην προκαλεί με την ποικιλία των παρατιθεμένων. Δεν επιτρέπεται εμείς να «ευφραινώμεθα λαμπρώς» και έξω ο κόσμος να στερείται και αυτών ακόμη των απαραιτήτων προς το ζην. Οχι σπατάλες και ποικιλίες.

– Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα μικρά καθημερινά έξοδα του ενοριακού γραφείου, δηλαδή κεράσματα, καφέδες, αναψυκτικά, τηλεφωνήματα, είδη καθαριότητος κ.ά. Σε όλα να υπάρξει περιορισμός στα απολύτως αναγκαία πριν φθάσωμε στην αναγκαστική στέρηση.
Στον μητροπολίτη που καταλαβαίνει τις περιστάσεις λέμε μπράβο και θα το βάζαμε με κεφαλαίο το μ,αν μεταξύ των λύσεων πρότεινε κάτι και για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε