Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ιερώνυμος σε μαθητές: «Μην γίνετε σαν κι εμάς»

Ιερώνυμος σε μαθητές: «Μην γίνετε σαν κι εμάς»

Να αυξήσουν και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους προς όφελος των συνανθρώπων και όχι μόνο για τον εαυτό τους και για προσωπικές τους επιδιώξεις κάλεσε τους διακριθέντες μαθητές από τον Δενδροπόταμο, που βραβεύτηκαν σήμερα από την αστυνομία, σε ειδική εκδήλωση στο αστυνομικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

«Η διδασκαλία δεν είναι θεωρία, η διδασκαλία είναι αγάπη, είναι πράξεις» είπε ο αρχιεπίσκοπος, υπενθυμίζοντας αυτά που είχε πει και πριν από χρόνια επισκεπτόμενος τη Μενεμένη και πρόσθεσε: «Παράδειγμα; Δείτε τι γίνεται στα σχολεία μας, δείτε τι γίνεται στα παιδιά μας, δείτε τι έχει μείνει στον καθέναν από μας. Η αγάπη του δασκάλου, της δασκάλας, στα παιδικά μας χρόνια».

Απευθυνόμενος στο μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, τους ιερείς και τους παρευρισκόμενους ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τους συνεχάρη για το έργο που επιτελείται στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου στο Δενδροπόταμο και στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου», όπου μαθητές ρομά από σχολεία της περιοχής βρίσκουν στοργή και φροντίδα, μεταξύ των οποίων και οι διακριθέντες σε διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής μαθητές, αλλά και άλλοι υπότροφοι σήμερα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που οποίοι βραβεύτηκαν σήμερα στην εκδήλωση και ανέφερε: «Σε μια εποχή που οι θεσμοί κλονίζονται, σε μια εποχή που υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, ο φάρος της εκκλησίας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, στηρίζεται, ελπίζει και είναι αισιόδοξος, όταν αισθάνεται ότι πορευόμαστε μαζί. Υπάρχει φρίκη στη σκέψη, ότι μπορεί ποτέ να έρθουν καταστάσεις που να είμαστε χωριστά, ή να είμαστε αντίθετοι, ή να μη δουλεύουμε στο ίδιο αμπέλι όλοι μαζί».

Ο κ. Ιερώνυμος απευθύνθηκε και στα παιδιά τα οποία διακρίθηκαν και τους έδωσε μια συμβουλή, στέλνοντας πάντως και ένα μήνυμα γενικότερο, την ανάγκη στην δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα, να ενωθούν τα ταλέντα και οι δυνάμεις για ένα κοινό σκοπό. «Αυτά είναι χαρίσματα, τάλαντα. Να τα αυξήσουν τα παιδιά όσο γίνεται περισσότερο. Αλλά να μη μας ακολουθήσουν εμάς, τους παλαιότερους. Γιατί κι εμείς είχαμε τάλαντα και τα αυξήσαμε. Αλλά τα χρησιμοποιούμε για τον εαυτό μας. Αυτή είναι η τραγωδία της εποχής μας» είπε ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε: «Παραδείγματα τέτοια πόσα θέλετε; Από τη ζωή των κληρικών μας, των αρχιερέων, των πολιτικών μας, των κυβερνώντων μας… Εσείς παιδιά να αυξήσετε τα τάλαντα, όσο μπορείτε περισσότερο, όπως όλα τα παιδιά και να σκέπτεστε ότι αυτά τα τάλαντα θα είναι για τη χρήση όλων των ανθρώπων».

«Καλά κάνουν οι πολιτικοί μας και κάνουν συσκέψεις, καλά κάνουν τα πολιτικά μας πρόσωπα που κάνουν διαβουλεύσεις, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διευκολύνουν τον τόπο για να περάσουμε στην απέναντι όχθη του ποταμού. Αν όμως δεν στραφούμε μέσα μας, εάν δε δούμε εμείς τον εαυτό μας, εάν δε δούμε εμείς τις ανάγκες μας και εάν εμείς δε γίνουμε μια προσπάθεια, όλοι μαζί, να ενώσουμε τα ταλέντα μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δε σημαίνει (κάτι) αν ένας είναι ξανθός, αν άλλος είναι μελαχρινός, αν άλλος έχει αυτή την καταγωγή και την άλλη καταγωγή» είπε ο κ. Ιερώνυμος και ανέφερε ότι «Σημασία έχει ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση δύσκολη. Και πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, τα ταλέντα που γίνονται, παρουσιάζονται και αυξάνονται να είναι στην υπηρεσία των συνανθρώπων».

Παράλληλα, ανέφερε, ότι ο Χριστός απάντησε στους μαθητές του, που ζήτησαν «όταν γίνει Βασιλιάς» να τους τοποθετήσει δεξιά και αριστερά του, ότι «αυτά δεν είναι για αυτούς που ακολουθούν το δικό μας το δρόμο, αυτά είναι για αυτούς που επιθυμούν δύναμη και εξουσία». «Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Σκοπός μας είναι να αντιγράψουμε το Χριστό» πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος και υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να νοιαζόμαστε τους συνανθρώπους μας, κατέληξε: «Με αυτή τη σκέψη εάν πορευτούμε με αυτή τη θέληση εάν αγωνιστούμε, υπάρχει ελπίδα να σταθούμε στα πόδια μας».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε