Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ικανοποιήθηκαν οι εταίροι μας με τη φτώχεια μας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Θετική ήταν η αντίδραση τόσο από την Γερμανία, όσο και από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ έκρινε πως τα πρόσθετα μέτρα είναι «ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και συνακόλουθα να ενισχυθεί και πάλι το ευρώ». Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, η Μέρκελ δήλωσε πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα παρά να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της», χαρακτηρίζοντας το δρόμο αυτόν «μονόδρομο». 

«Είμαι χαρούμενη και ικανοποιημένη που η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της δεν φείδονται καμίας προσπάθειας για να προχωρήσουν σε αυτόν το δύσκολο δρόμο», συμπλήρωσε η Γερμανίδα ηγέτης και επανέλαβε ότι στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή (5/3) με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν τίθεται θέμα παροχής οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των μέτρων και στις «καλές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας».

Τις αποφάσεις της Αθήνας χαιρέτισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει -αν κριθεί αναγκαίο- στην οικονομική βοήθεια των ευρωπαίων εταιρών.

“Το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας για τη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών έχει πλέον τροχιοδρομηθεί κατά αξιόπιστο τρόπο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επισημαίνοντας ότι απο δω και στο εξής ιδιαίτερη σημαντική είναι εκτός από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει επίσης ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν σε συνδυασμό με την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών είναι κεφαλαιώδους σημασίας και ότι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να επωφεληθεί από υγιέστερα δημόσια οικονομικά καλύτερες αναπτυξιακές πολιτικές και ενίσχυση της απασχόλησης μεσοπρόθεσμα.

Η Κομισιον συνεχάρη την Ελλάδα για τα νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του ενώ νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης των χωρών του ευρώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. 

Η σημερινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στη ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι αυτό που προέχει τώρα, είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Ειδικότερα,σε συνάντηση που είχε με ομάδα διαπιστευμένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, ο Ρεν είπε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει αποφασιστικότητα και ενότητα για τη μεταρρύθμιση της χώρας,αλλά και για να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και να συμβάλει ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών.

Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «καλωσόρισε τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα» των ελληνικών αρχών και σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει καταθέσει ένα πολύ ισχυρό δημοσιονομικό πακέτο για το 2010». Το Ταμείο δηλώνει «έτοιμο να υποστηρίξει την εφαρμογή των σχεδίων των ελληνικών Αρχών προσφέροντας την τεχνογνωσία του».

«Τα πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα», όπως τα χαρακτήρισε, χαιρέτισε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ χαρακτηρίζει «αναγκαία» και «κατάλληλα» τα μέτρα και τονίζει ότι η πρόθεση για την άμεση εφαρμογή τους δείχνει τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα τη δημοσιονομική σταθεροποίηση μέσα στο 2010.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε