Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ήταν σκάνδαλο το “deal της δεκαετίας”;

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
 
Παράταση άλλων τριών μηνών ζήτησαν…
σύμφωνα με πληροφορίες οι πραγματογνώμονες που ερευνούν την εξαγορά της “Γερμανός” από την Cosmote. Έτσι το πόρισμα που έπρεπε να καταθέσουν ως τις 31/12/2009, πηγαίνει προς Μάρτιο και βλέπουμε.
Ανώτερος δικαστικός που ρωτήθηκε για τον αν χειραγωγήθηκε τελικά η μετοχή της “Γερμανός” ή όχι, δήλωνε στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”: “Εδώ οι μισοί πραγματογνώμονες παραιτούνται και οι άλλοι μισοί έπρεπε να έχουν παραδώσει πόρισμα και ακόμη τίποτα”.
Η υπόθεση θα απασχολήσει ούτως ή άλλως τη Βουλή, που θα εξετάσει αν θα συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή, έστω κι αν έχουν παραγραφεί πιθανές πολιτικές ευθύνες πρώην υπουργών.
 
Τα 5 κακουργήματα που ερευνώνται, είναι:
 
– Χειραγώγηση της αγοράς κατ’ επάγγελμα, που προϋποθέτει δόλο και μεθόδευση
– Ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα
– Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που προϋποθέτει ίδιον όφελος
– Απιστία στην υπηρεσία
– Ηθική αυτουργία στην απιστία
Το χρονικό της υπόθεσης
 
– Η εξαγορά της Γερµανός από την COSMOTE υπογράφηκε τον Μάιο του 2006.
– Το τίμημα της αγοράς ανακοινώθηκε στα 1,3 δισ. ευρώ.
– Στις 7/2/2007 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία, καταγγέλλοντας ως σκανδαλώδες το τίμημα και μιλώντας για «χειραγώγηση της μετοχής της Γερμανός, λίγο πριν από την εξαγορά».
– Στις 7/3/2008 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει πρόστιμο 580.000 ευρώ στα διοικητικά στελέχη της Γερµανός και 80.000 ευρώ σε αυτά της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ. Μετατρέπει όμως την κατηγορία από «χειραγώγηση» σε «στήριξη» της μετοχής.
– Στις 12/6/2008 η προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Σπυροπούλου ολοκληρώνεται και η δικαστική έρευνα ανατίθεται στον 20ό τακτικό ανακριτή.
– Στις 9/4/2009 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει τα πρόστιμα σε Γερμανός και Eurobank ΑΧΕΠΕΥ.
– Στις 8/5/2009 κλείνει η Βουλή και παραγράφονται τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.
– Στις 23/6/2009, ορίζονται από τον ανακριτή πραγματογνώμονες οι οποίοι στα μέσα Ιουλίου παραιτούνται δηλώνοντας κώλυμα αμεροληψίας, αφού είχαν συνεργαστεί κατά το παρελθόν και με τη Γερµανός και µε τον ΟΤΕ.
– Στις 22 Σεπτεμβρίου 2009 ορκίζονται δύο νέοι πραγματογνώμονες, µε υποχρέωση εντός τριμήνου να απαντήσουν. Το πόρισμα δεν έχει ακόμα κατατεθεί και πληροφορίες λένε πως ζητήθηκε παράταση άλλου ενός 3µήνου.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε