Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Ήθελαν νεκρό τον Χρυσοχοΐδη – Νεκρός ο Υπασπιστής του- Με τα… ΕΛ.ΤΑ. έφτασε η βόμβα στην καρδιά του υπουργείου;

O Yπασπιστής του Μ. Χρυσοχοΐδη που έπεσε νεκρός από το τρομοκρατικό χτύπημα
O Yπασπιστής του Μ. Χρυσοχοΐδη που έπεσε νεκρός από το τρομοκρατικό χτύπημα

– Νεκρός ο Γιώργος Βασιλάκης 52 ετών πατέρας δύο παιδιών
– Χρυσοχοϊδης : ‘Εχασα έναν πολύτιμο συνεργάτη
– Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έφθασε ο πρωθυπουργός και ενημερώθηκε για την φονική έκρηξη
– Δεν διαθέτει μηχάνημα ανίχνευσης εκρηκτικών το υπουργείο
– Τεράστια τα ερωτήματα για την ανικανότητα εντοπισμού της βόμβας – Διεθνής διασυρμός της χώρας

Κι όμως ένας από τους καλύτερα φυλασσόμενους στόχους της χώρας είναι… αφύλακτος σε ό,τι έχει να κάνει με τα εκρηκτικά. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαθέτει μόνο ένα μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων και όπλων ανάλογο με αυτό στις πύλες των αεροδρομίων. Δεν έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει εκρηκτικά.

Η βόμβα, όπως όλα δείχνουν, έφτασε στο υπασπιστήριο, μόλις πέντε μέτρα από το γραφείο του υπουργού, περνώντας μπροστά από τα μάτια δεκάδων ανθρώπων.

Σε απόσταση αναπνοής από το γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και ενώ όλος ο 7ος όροφος ήταν γεμάτος κόσμο ο υπασπιστής του Γιώργος Βασιλάκης, 52 ετών ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Χρυσοχοϊδη εδώ και δεκαετίες, άνοιξε το δέμα που είχε φτάσει στο όνομα του υπουργού.

Η έκρηξη ήταν εκκωφαντική. Ο Γιώργος Βασιλάκης έπεσε νεκρός από χέρια όπως φαίνεται τρομοκρατών οι οποίοι κατάφεραν να τρυπώσουν στην καρδιά της «ασφάλειας» διασύροντας την χώρα και κάνοντας τους πολίτες να αισθάνονται ανυπεράσπιστοι. Ολα τα ξένα ΜΜΕ αναρωτιούνται πώς μπορεί κάποιος να καταφέρει να περάσει μια βόμβα μέσα στο κτίριο που έχει το γραφείο του ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο γραφείο που χτυπάει η καρδιά της ΕΥΠ!

Το τυφλό και αποτρόπαιο αυτό τρομοκρατικό χτύπημα έχει σημάνει συναγερμό σε όλα τα δημόσια κτίρια, όλα τα υπουργεία και φυσικά την Βουλή, καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Η εξέλιξη πάντως αυτή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για τη χώρα μας ιδιαίτερα σε μία τόσο κρίσιμη κατάσταση και εποχή, με τον πολιτικό κόσμο να έχει παγώσει από το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα.

Δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα

Είναι βέβαιο ότι οι τρομοκράτες ήθελαν αίμα. Απέναντι στο δολοφονικό θράσος τους όμως φαίνεται πως η αστυνομία δεν είχε να αντιπαρατάξει κάτι που να αποτρέψει τη διαδρομή της βόμβας μέχρι σχεδόν τα χέρια του ίδιου του υπουργού.

Ισχύει η πληροφορία πως τα δέματα που φτάνουν στο υπουργείο προστασίας του πολίτη δεν ελέγχονται;Επαφίεται ο έλεγχος στους υπαλλήλους των ΕΛ.ΤΑ. Και οι αστυνομικοί χωρίς έλεγχο το παραδίδουν στον υπασπιστή ή τον ίδιο τον υπουργό;

Πως γνώριζαν οι τρομοκράτες (αν αυτό ισχύει) ότι υπάρχει αυτό το τρωτό σημείο;

Υπάρχει ολιγωρία των αστυνομικών τόσο στην περίφραξη, όσο και στο κτίριο όπου υπάρχουν μηχανήματα ελέγχου;

Ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν ήταν ευδιάκριτος από το μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων ή δεν πέρασε καν από έλεγχο;

Γιατί το υπουργείο δεν διαθέτει μηχάνημα ανίχνευσης εκρηκτικών;Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για έναν εκρηκτικό μηχανισμό πανομοιότυπο με το εκείνον που διαμέλισε τον 15χρονο Αφγανό. Αν αυτό ισχύει τότε μιλάμε για ένα μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο (πιθανότατα σωλήνα) που περιείχε τα εκρηκτικά, καλώδια και ρολόι. Μηχανισμός που αν το δέμα είχε περάσει από το μηχάνημα που υπάρχει σε δύο σημεία του υπουργείου θα είχε γίνει αντιληπτός με μια μόνο ματιά!

Υπάρχουν πληροφορίες για τρεις “κούριερ” οι οποίοι χθες μετέφεραν δέματα στο υπουργείο. Ήταν γνώριμοι στους αστυνομικούς και ο έλεγχος που τους έγινε ήταν πλημμελής;

Όποια απάντηση και να υπάρχει στα παραπάνω το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τρομοκράτες τόλμησαν το φαινομενικά απίθανο και το πέτυχαν.

Το χειρότερο σενάριο είναι αυτό που θέλει τους τρομοκράτες με κάποιο τρόπο να γνώριζαν τα κενά στους ελέγχους. Πως είναι δυνατό οι τρομοκράτες σ’ έναν από τους πιο καλά φυλασσόμενους στόχους να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφόρηση;

Το τρομοκρατικό χτύπημα για τα δεδομένα της Ελλάδας είναι πρωτοφανές. Δεν είναι όμως καθόλου πρωτότυπο με βάση τη διεθνή εμπειρία. Δεκάδες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό. Το ενδεχόμενο παρόμοιου χτυπήματος και στη χώρα μας δεν είχε προβλεφθεί;

Για όλα αυτά τα ερωτήματα διατάχθηκε … μια ακόμη ΕΔΕ. Είναι ικανή να δώσει απαντήσεις;

Το χρονικό

Η έκρηξη σημειώθηκε στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όπου βρίσκεται και το γραφείο του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λίγο μετά τις 20:10.

Η πρωτοφανής στα ελληνικά χρονικά δολοφονική βομβιστική επίθεση, έκανε τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, να δηλώσουν απερίφραστα τις πρώτες στιγμές μετά την εκδήλωσή της πως διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από άτομα «που τρέφουν αισθήματα εκδίκησης και φθόνου προς όλη την κοινωνία.

Πως ήταν σίγουροι ότι το παγιδευμένο δέμα θα έφθανε στον στόχο τους χωρίς να εκραγεί στη διαδρομή του;» είναι το βασικό ερώτημά τους. Τα άλλα και πιο βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για όλους είναι πως έφθασε το εκρηκτικό δέμα στο «κατώφλι» τους αρμόδιου υπουργού ασφάλειας της χώρας. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν το δολοφονικό «δώρο» με προορισμό τον ίδιο τον υπουργό, έφθασε στο κτίριο της Κατεχάκη με υπάλληλο εταιρείας ταχυμεταφορών ή ως ασυνόδευτο ταχυδρομικό δέμα, με πιθανότερο το δεύτερο ενδεχόμενο.

Όπως και να έχει το εκρηκτικό του περιεχόμενο δεν εντοπίστηκε από τα ειδικά μηχανήματα και έφθασε έως το γραφείο του υπασπιστή του υπουργού, ο οποίος τα άνοιγε, τα αξιολογούσε, τα κατέγραφε, και ενημέρωνε τον κ. Χρυσοχοίδη για τον αποστολέα και το περιεχόμενό τους. Σε αυτή την περίπτωση το εκρηκτικό πακέτο «παρέκαμψε» όλους τους υπόλοιπους ελέγχους ασφαλείας, της κεντρικής πύλης του υπουργείου, της εσωτερικής εισόδου του κτιρίου, της φύλαξης του ορόφου και έφθασε ένα βήμα από τον τελικό αποδέκτη της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι το δέμα ήταν για τον ίδιο, κάτι που σημαίνει ότι οι αδίστακτοι τρομοκράτες είχαν στόχο να σκοτώσουν εν ψυχρώ τον υπουργό. Μάλιστα, το χτύπημα ήταν τυφλό, καθώς δεν υπήρξε κανένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βγήκε για λίγο από το γραφείο και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχασε έναν πολύτιμο συνεργάτη. Φανερά συγκλονισμένος, δήλωσε ότι οι άνανδροι θα συλληφθούν σύντομα και πως συνεχιστεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Αργά τη νύχτα έφθασε στο υπουργείο Προστασίας ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου όπου ενημερώθηκε από τον ίδιο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την τρομοκρατική επίθεση με την απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής. Ο πρωθυπουργός ήταν μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Πεταλωτή και δεν έκανε δηλώσεις.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ήδη όπως ήταν φυσικό παίρνουν όλο το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας σε όλες τις εισόδους του υπουργείου και λαμβάνουν καταθέσεις από όλες τις βάρδιες σκοπών της εισόδου και του κτιρίου, προκειμένου να αντλήσουν τυχόν πληροφορίες για τον τρόπο που έφθασε εκεί το δολοφονικό δέμα όπως και πιθανή ανθρώπινη παρουσία μεταφοράς του. Στην περίπτωση που το δέμα έφθασε ταχυδρομικά μέσω των ΕΛΤΑ, καλούνται να ερευνήσουν και προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να εντοπίσουν οποιαδήποτε στοιχείο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για την πορεία των αστυνομικών ερευνών.

Προκαλεί ανατριχίλα το γεγονός ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο γραφείο του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, αλλά φανερά συγκλονισμένος.

Τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, με τη σειρά τους, επιχειρούν να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την συνδεσμολογία της βόμβας, το είδος της εκρηκτικής ύλης, όπως και να εξαντλήσουν την πιθανότητα εντοπισμού γενετικού υλικού ή αποτυπωμάτων.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν πως υπάρχει ακόμη «ενεργός» πυρήνας του Επαναστατικού Αγώνα και άλλων τρομοκρατικών επωνυμιών όπως της Λαϊκής Θέλησης και της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς-Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών, χωρίς να μπορούν προς το παρόν να εκτιμήσουν ποια από αυτές τις ονομασίες κρύβεται πίσω από αυτή τη δολοφονική επίθεση.

Την τρομοκρατική επίθεση σχολίασε και η Ντόρα Μπακογιάννη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε