Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

“Ξέπλυμα” 50 δισ. με υπογραφή Μπέζα

“Ξέπλυμα” 50 δισ. με υπογραφή Μπέζα
– “Βόμβα” μεγατόνων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτει η Real News
– Με υπουργική απόφαση δεν φορολογήθηκαν μεγάλα εισοδήματα από αφανείς πηγές την περίοδο 2006-09
– Ωφελήθηκαν “κουμπάροι”, Siemens, “παίκτες” δομημένου ομολόγου κ.α.
– Έντονη η αντίδραση του πρώην υφυπουργού
Με υπουργική απόφαση φέρονται να “ξεπλύθηκαν” την περίοδο 2006 -09 κονδύλια ύψους 50 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Real News. Η απόφαση έχει την υπογραφή του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα και δρομολογήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2006. Μέσω αυτής, έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων και από αυτήν ωφελήθηκαν “μεγάλα” ονόματα.
 
“Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν φορολογικές παραβάσεις, τα έσοδα που δεν δικαιολογούνται από εμφανείς πηγές – εισόδημα, δωρεές, δάνεια, κέρδη από λαχεία κλπ- δεν αποτελούν εισόδημα, δεδομένου μάλιστα ότι η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση της περιουσίας ή η κατοχή αυτών δεν θεωρείται εισόδημα – εκτός αν άλλως ορίζει διάταξη νόμου (…) και δεν υπόκεινται σε φορολογία”. Αυτό αναφέρει η απόφαση, η οποία συμπίπτει χρονικά με μεγάλα σκάνδαλα, που αφορούν επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας.
 
Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή είχαν “σκάσει” το σκάνδαλο των “κουμπάρων” και του καρτέλ γάλακτος αλλά και υπόθεση παροχής κρατικής διαφήμισης σε υπόδικο, ιδιοκτήτη τηλεοπτικού καναλιού της Θεσσαλονίκης. Και οι δύο υποθέσεις αποκαλύφθηκαν στο τέλος του 2005.
 
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Real News, η απόφαση κρατήθηκε μυστική από το ευρύ δίκτυο των απασχολουμένων στις εφορίες της χώρας, αλλά χρησιμοποιήθηκε – όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών – από υψηλόβαθμους υπαλλήλους για να “διευκολυνθούν” μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες να κλείσουν υποθέσεις και να νομιμοποιήσουν κονδύλια που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.
 
Χαρακτηριστικά, δύο περιπτώσεις στις οποίες τα ωφελήματα της απόφασης “αξιοποιήθηκαν” είναι το σκάνδαλο της Siemens και αυτή με τα δομημένα ομόλογα των ασφαλιστικών Ταμείων.

“Προκαλώ εδώ και τώρα, το συντάκτη της δυσφημιστικής εις βάρος μου εκστρατείας, να δηλώσει καθαρά και ξάστερα, προκειμένου να καταλάβει ο ελληνικός λαός, ποια είναι η διάταξη του νόμου που φέρει τη δική μου υπογραφή”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Αντώνης Μπέζας που δηλώνει έκπληκτος και αγανακτισμένος, χαρακτηρίζει το δημοσίευμα “μεθοδευμένη εκστρατεία τρίτων, καθώς διαστρεβλώθηκε δόλια και σκόπιμα η αλήθεια προκειμένου να πληγεί η πολιτική και ηθική μου εντιμότητα” και καταλήγει: “για την πράξη τους αυτή, που είναι τουλάχιστον ανήθικη και απαράδεκτη, οι συκοφάντες μου θα πρέπει να ντρέπονται. Αιδώς Αργείοι!”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε