Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ξέσπασε “πόλεμος” για τα επεισόδια στις παρελάσεις

Σάλο προκαλούν τα επεισόδια κατά κυβερνητικών αξιωματούχων που σημειώθηκαν στις παρελάσεις για την επέτειο του “Όχι” σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με αποκορύφωμα αυτή της Θεσσαλονίκης όπου διακόπηκε η παρέλαση και αποχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα περιστατικά καταδίκασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο συγκεντρωμένοι αποκάλεσαν “προδότη” εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένος. Μίλησε για “ντροπή” σε αυτούς που προκαλούν τα επεισόδια, ενώ σε ανακοίνωση αναρωτήθηκε τι έιναι πατριωτισμός και αν έχει ο οποιοσδήποτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία.

Από την Κρήτη, όπου συμμετέχει στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Αραβική Άνοιξη, ο πρωθυπουργός καταδίκασε επίσης τα επεισόδια μιλώντας για “συμπεριφορές αυταρχισμού” ενώ και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αφού επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία, καταδίκασε τις συμπεριφορές που “πληγώνουν την εθνική μας αξιοπρέπεια”.

Κλίνατε.. σε αντίθετη κατεύθυνση από την υπουργό

Η επόμενη ημέρα φέρνει αλληλοκατηγορίες και ανταλλαγή “πυρών” για τις ευθύνες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο από κυβερνητικά στελέχη. Αρκετοί πολιτικοί ωστόσο παραδέχονται ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη και δεν είναι κομματικά υποκινούμενοι όσοι αντιδρούν ακόμη και με ακραίο τρόπο.

Πάτρα: Μόνο οι επίσημοι δεν βρίσκονται στο βάθρο

Με ανακοίνωσή του το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση και ορισμένα ΜΜΕ για διαστρέβλωση της αλήθειας.

Για τα ΜΜΕ αναφέρει ότι “έφτασαν στο σημείο είτε ευθέως, είτε μέσω φιλοξενούμενων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί τις αποδοκιμασίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι προσχεδίασε και προέτρεψε επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων”.

Τρίπολη: Εξάψαλμος στον υπ. Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου

Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι “θέλουμε επίσης να καταστήσουμε απολύτως σαφές πως δεν μας εκφράζουν και δεν υιοθετούμε τις αποδοκιμασίες απέναντι στο πρόσωπο και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Προστίθεται επίσης ότι το άτομο που επιτέθηκε στα Τρίκαλα στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μαγκούφη, δεν ήταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και – σύμφωνα με την ανακοίνωση – και “μέχρι πρότινος συνεργάτης του πολιτικού του γραφείου”.

Τρίκαλα: Παραδοσιακή... χειρονομία

Τέλος καταγγέλλει ότι “ειδικά, δε, στον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA, αρνήθηκαν, τόσο στον εκπρόσωπο Tύπου Πάνο Σκουρλέτη, όσο όμως και στο σύμβολο της εθνικής μας αντίστασης, Μανώλη Γλέζο, να παρέμβουν για να αποκαταστήσουν την αλήθεια κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου”.

Πανό του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις παρελάσεις προκάλεσαν επίσης τις αντιδράσεις Ελλήνων της Διασποράς. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

“Ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας χρειάζεται πραγματικά ριζική αναμόρφωση, αποτελεί πλέον κοινό τόπο”, τονίζεται. “Ενέργειες αποδοκιμασίας, όμως, κατά του ανώτατου θεσμικού παράγοντα της χώρας, ενός ανθρώπου, μάλιστα που αγωνίστηκε και κατά του γερμανικού φασισμού, αλλά και για την εδραίωση της Δημοκρατίας, προσβάλλουν την ιστορική μνήμη και εξοργίζουν κάθε δημοκρατικό Έλληνα”, αναφέρουν.

Παρέλαση με πανό στο Ναύπλιο

Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλείται για την επόμενη εθνική επέτειο, αυτή της 17ης Νοέμβρη. Στο Μετσόβειο συνεχείς είναι οι συνεδριάσεις και οι διαβουλεύσεις καθηγητών για τον εορτάσμό.

Η Σύγκλητος που συνεδρίασε στις 14 Οκτωβρίου εξέδωσε απόφαση και διευκρινίζει ότι για “την πρόληψη ή αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών ή βίας από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, η Επιτροπή εορτασμού οφείλει απλώς να συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, καθώς την ευθύνη φέρει η εκάστοτε κυβέρνηση”.

Λάρισα: "Μήνυμα" στους επισήμους στέλνει ο νεαρός

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα και δεν μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τη διάθεση χώρων, των οποίων την αστική ευθύνη προστασίας και φύλαξης φέρουν μέλη της, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους”.

Πάντως, οι Συγκλητικοί,που ενημέρωσαν εγγράφως τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και την Εισαγγελία πρωτοδικών, επισημαίνουν ότι η ομαλή εξέλιξη του επικείμενου εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς, ως προς το Ίδρυμα, παράγοντες.

Διαβάστε επίσης:

Άγρια πολιτική θύελλα από τα απίστευτα γεγονότα στις παρελάσεις

400 άτομα πολιορκούν το ξενοδοχείο που είναι ο πρωθυπουργός στην Κρήτη για τη Σοσιαλιστική Διεθνή

Αυγά, μαύρα περιβραχιόνια και ένταση στη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα

Δύο συλλήψεις και 15 προσαγωγές στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε