Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ξεχάστε την επιστροφή φόρου – Θα συμψηφίζεται με το τριπλό χαράτσι

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– 600.000 δεν θα πάρουν ποτέ επιστροφή από την εφορία
– Πληρώνουν όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 12.000, ελάχιστες εξαιρέσεις
– Δείτε πως θα υπολογίσετε το ποσό που θα πληρώσετε

Τα πρώτα 2,3 εκατομμύρια «ραβασάκια» της εφορίας που θα περιλαμβάνουν την έκτακτη εισφορά εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες αναμένεται να ταχυδρομηθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου σε αντίστοιχο αριθμό φορολογουμένων.

Αυτό είναι το γράμμα που στέλνει η κυβέρνηση

Πρόκειται για την πρώτη – και μεγαλύτερη – παρτίδα των εκκαθαριστικών αυτών σημειωμάτων από την οποία το δημόσιο προσδοκά να εισπράξει 1,6 δισ ευρώ και να τονώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Αυτά έχουν προκύψει από την εκκαθάριση 4 εκατομμυρίων σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος. Έτσι απομένουν να εκκαθαριστούν 1,5 εκατ φορολογικές δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την αποστολή και νέας σειράς ειδοποιητηρίων που θα αφορούν στις δηλώσεις αυτές.

Σημειώνεται ότι το ποσό από τις έκτακτες εισφορές μπορούν οι φορολογούμενοι να το αποπληρώσουν σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

Μαζί με το σημείωμα της ειδικής εισφοράς, θα πληρωθεί και το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 300 ευρώ για τη χρήση του 2010.

Η εισφορά και πως θα την υπολογίσετε:

Από 1% έως 4% για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες

Ολοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες και εισοδηματίες που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Η εισφορά ορίζεται σε 1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ, σε 2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ, σε 3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η εισφορά δεν είναι κλιμακωτή, αλλά υπολογίζεται επί του συνολικού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι για φορολογούμενο με εισόδημα 25.000 ευρώ η εισφορά δεν θα υπολογιστεί με 1% μέχρι τα 20.000 ευρώ και με συντελεστή 2% για το υπερβάλλον ποσό των 5.000 ευρώ, αλλά ο συντελεστής 2% θα αφορά ολόκληρο το εισόδημα. Συνεπώς θα κληθεί να πληρώσει 500 ευρώ (25.000Χ2%=500). Το ίδιο ισχύει και για φορολογούμενο με εισόδημα 13.000 ευρώ. Δεν θα πληρώσει 1% για τα 1.000 ευρώ πάνω από τα 12.000, αλλά 1% επί των 13.000 ευρώ, δηλαδή 130 ευρώ.

Ποιοι δεν θα πάρουν επιστροφή, λόγω… εισφοράς

“Ο φόβος φυλάει τα έρμα” λέει η παροιμία και έτσι το οικονομικό επιτελείο θεωρώντας ότι ο κόσμος έχει στεγνώσει και πως δεν θα “τρέξει” να πληρώσει άμεσα την έκτακτη εισφορά σκέφτηκε να βάλει στον πάγο την επιστροφή φόρου πάνω από 1.500 ευρώ.
Ως γνωστό αυτές οι δηλώσεις επανεξετάζονται και έτσι η κυβέρνηση τώρα μελετάει να τις συμψηφίσει με το ποσό που έχει να πληρώσει ο κάθε φορολογούμενος.
Με λίγα λόγια οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν ότι γίνεται συμψηφισμός και ανάλογα από το ποσό που προκύπτει θα λάβουν σημείωμα με την επιστροφή ύστερα απ’ την αφαίρεση του ποσού της εισφοράς ή άλλο, χρεωστικό, σημείωμα στην περίπτωση που η εισφορά που πρέπει να πληρώσουν είναι μεγαλύτερη απ’ το ποσό της επιστροφής.

Εξαιρούνται:

– Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.

– Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.

– Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Τέλος, θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή έκτακτων εισφορών, για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κυβισμό άνω των 1929 κυβικών εκατοστών και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 6 μέτρων καθώς και όλοι όσοι κατέχουν πισίνες. Το ποσό της εισφοράς θα αντιστοιχεί στο 5% της τεκμαρτής δαπάνης

Διαβάστε επίσης:

Αρχίζουν να ταχυδρομούνται τα εκκαθαριστικά με τα χαράτσια τις έκτακτες εισφορές

Τρεις έκτακτες εισφορές σε ένα εκκαθαριστικό

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε