Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ξεχάστε τις Εφορίες που ξέρατε

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ριζική αναδιάρθρωση των εισπρακτικών υπηρεσιών του…

υπουργείου Οικονομικών επιβάλλει η “τρόικα”.

 

Κύριος στόχος είναι να αποκοπούν οι μηχανισμοί ελέγχου από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), οι οποίες θα μετατραπούν άμεσα σε εισπρακτικά κέντρα. Το ελεγκτικό σκέλος θα φύγει από τις ΔΟΥ και θα εποπτεύεται κεντρικά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο μετατρέπεται σε «φορολογική αστυνομία».

 

Εξάλλου, στις 13 περιφέρειες που δημιουργούνται με τον «Καλλικράτη» θα υπάρχουν φοροελεγκτικά κέντρα και αντίστοιχες υπηρεσίες ελέγχου των δημοσίων δαπανών. Έτσι, το ΣΔΟΕ και το νέο σώμα ελεγκτών της Εφορίας θα αποκτήσουν νέα υπόσταση και ρόλο και θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν επί τόπου πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και μάλιστα να τα εισπράττουν (πχ από καταστήματα ή επιχειρήσεις).

 

Καινοτομία στις αλλαγές που προτείνουν οι «επόπτες» της ελληνικής οικονομίας είναι η υποχρεωτική τήρηση των λογιστικών βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να είναι εφικτός ο γρήγορος έλεγχος.

 

Όλες αυτές οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο πρώτο μέρος της γραπτής συμφωνίας με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και στην επιστολή που θα αποσταλεί ως τη Δευτέρα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα. Το δεύτερο μέρος της συμφωνίας θα περιλαμβάνει όλα τα επώδυνα μέτρα λιτότητας και τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας που θα επικεντρωθούν στους συντελεστές του ΦΠΑ.

 

Η τρόικα ζητεί και την αναδιάρθρωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου οι οποίες επίσης θα εγκατασταθούν στις 13 περιφέρειες της χώρας. Απαίτησε δε να συσταθεί άμεσα η ενιαία αρχή πληρωμών του Δημοσίου, ώστε να συγκεντρωθούν στο Γενικό Λογιστήριο όλες οι δαπάνες της μισθοδοσίας στο Δημόσιο (μισθοί, συντάξεις) και οι πληρωμές επιδομάτων, επιχορηγήσεων κτλ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε