Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Ξηλώθηκε” αντιπρύτανης μετά από καταγγελίες για σχέσεις με τη Χούντα

Απομακρύνθηκε από τη θέση του ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Αστέριος Δουκουδάκης, μετά από αποκάλυψη τηλεοπτικής εκπομπής για σχέσεις με τη Χούντα και καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση φοιτήτριας όταν δίδασκε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως το “Κουτί της Πανδώρας”, ο κ. Δουκουδάκης εισήχθη στην Οδοντιατρική Σχολή με εντολή του δικτάτορα Παπαδόπουλου και συνεργάστηκε με τη Χούντα. Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των “Απριλιανών” αποβλήθηκε από το ίδρυμα αλλά αποκτά το πτυχίο της Οδοντιατρικής. Ο ίδιος σύμφωνα με την εκπομπή, αποβλήθηκε από αμερικανικό πανεπιστήμιο όπου δίδασκε με βαριές κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και επανέρχεται με τιμητική μετάκληση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρύτανη του πανεπιστημίου Θ. Πεγρίνη, οι πρυτανικές αρχές τον κάλεσαν να υποβάλλει την παραίτησή του, πράγμα που ο καθηγητής αρνήθηκε να κάνει. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο κ. Δουκουδάκης αρνήθηκε να παραιτηθεί και κατόπιν τούτου, σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη ο καθηγητής θεωρείται “ξένο” σώμα.

“Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί όσα του καταμαρτυρούνται, όταν o κος Δουκουδάκης υπηρετεί επί 18 χρόνια καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή, έχει εκλεγεί κατ’ επανάληψη Διευθυντής Τομέα, δυο φορές Αναπληρωτής Πρόεδρος και άλλες δυο φορές Πρόεδρος Τμήματος χωρίς να έχει προβληθεί δημοσίως τίποτε από όσα του αποδίδονται;” λέει ο πρύτανης.
.
Τι λέει ο ίδιος ο καθηγητής

Ο κ. Δουκουδάκης αναφέρει ότι διαβεβαίωσε τον πρύτανη ότι “όλες οι αναφορές ήταν ψευδείς και μεθοδευμένες και του πρότεινα, να μου επιτρέψει να προσκομίσω τα απαραίτητα στοιχεία, προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών μου. Απεδέχθη την πρότασή μου και μου χορήγησε προθεσμία να συγκεντρώσω τα στοιχεία και να τα προσκομίσω στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια εκτάκτου Πρυτανικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των Αντιπρυτάνεων παρουσίασα όλα τα στοιχεία που είχα στην διάθεσή μου. Οι Πρυτανικές Αρχές δήλωσαν πεπεισμένες από τις εξηγήσεις που δόθηκαν, εκδηλώνοντας την ικανοποίησή τους. Στη συνέχεια και για λόγους τυπικούς, δηλαδή την ενημέρωση των μελών του Ανωτάτου Οργάνου του Πανεπιστημίου, ομόφωνα αποφασίσθηκε να τεθεί το θέμα στην Σύγκλητο.

Ο κ. Πρύτανης κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου, επέλεξε να αναγνώσει αποσπασματικά και κατά την οικεία του βούληση, κείμενα από τα έγγραφα που προσκόμισα. Στη συνέχεια, ακολούθησε η τοποθέτησή μου επί του θέματος και κατόπιν η αποχώρησή μου, με μοναδικό σκοπό την ανεπηρέαστη συζήτηση των Συγκλητικών επί των θεμάτων που με αφορούσαν.

Πρέπει να τονιστεί εδώ, ότι η ερμηνεία που αποδίδει η πρυτανική ανακοίνωση στη βούληση των Συγκλητικών απέχει μακράν της πραγματικότητας. Η γνώμη της πλειοψηφίας της Συγκλήτου ήταν να παραπεμφθεί το θέμα και πάλι στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Η συνεδρία της Συγκλήτου ουδέποτε ολοκληρώθηκε, λόγω της παρέμβασης μικρής ομάδας, περί των είκοσι, φοιτητών.

Αμέσως μετά τη συνεδρία της Συγκλήτου, ο κύριος Πρύτανης, παρ΄όλη την προγενέστερη σύμφωνη γνώμη του και την αποδοχή της εγκυρότητας και της βαρύτητας των στοιχείων που παρουσίασα, μου ζήτησε ο ίδιος, να παραιτηθώ από την καθ΄όλα νόμιμα εκλεγμένη θέση μου του αντιπρυτάνεως , με σκοπό, όπως είπε «…..να διευκολύνω την κατάσταση….».

Παρότι αισθάνθηκα απείρως προσβεβλημένος, από την αναιτιολόγητη και αιφνιδιαστική, μεταστροφή του κ. Πρύτανη και την ταυτόχρονη αμφισβήτησή του , στο πρόσωπό μου, μετά από ενδελεχή σκέψη και έχοντας στη σκέψη μου αυτή αρωγούς, την αίσθηση ευθύνης που με διακατέχει, την αλήθεια των γεγονότων, η οποία είναι διάφορη αυτής που προβάλλεται, την εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και την παραίνεση και άλλων μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, αποφάσισα να μην υποβάλλω την καθ΄ υπόδειξιν παραίτησή μου.

Αυτό το έκανα σεβόμενος τον εαυτό μου, το καθήκον αληθείας και τους ανθρώπους που επένδυσαν στην εκλογή μας την ελπίδα τους για την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας και την δημιουργία ενός Πανεπιστημίου προτύπου για τις επόμενες γενιές”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε