Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Και βουλευτής της…γειτονιάς;

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Βουλευτής Βοτανικού ή….Κυψέλης;
 

 

Φαίνεται πως οι βουλευτές θα έχουν αυτό το δίλημμα πλέον αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο πλαίσιο αλλαγής του εκλογικού συστήματος δεν θα σπάσει μόνο η αχανής Β΄ αλλά και η Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας σε μικρές μονοεδρικές «γειτονιές».
 
Όπως γράφουν τα “Νέα” επικρατέστερο το σπάσιμο σε έντεκα μονοεδρικές περιφέρειες, που θα εκλέγονται στη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων, στον οποίο σήμερα εκλέγονται συνολικά 17 βουλευτές.
 
Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η κατανομή των μονοεδρικών περιφερειών της Α΄ Αθήνας, στην οποία εκλέγονται αρκετά από τα κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει μία έδρα στα Πατήσια, δύο στην Κυψέλη, μία στον Βοτανικό, μία στα Πετράλωνα, δύο σε Αμπελόκηπους- Γκύζη, μία στο Κολωνάκι, μία σε ιστορικό κέντρο- Πλάκα και μία σε Κολωνό- Σεπόλια.
 
Προϋπόθεση για την κατάτμηση της Α΄ Αθηνών όμως είναι πρώτα να… βρεθούν οι χαμένοι ψηφοφόροι της περιφέρειας, τους οποίους αναζητούν εναγωνίως οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών!
 
Μάλιστα από τους 585.000 κατοίκους, ψηφίζουν οι περίπου 300.000, και από αυτούς 150.000 δεν έχουν διεύθυνση, εξαιτίας του οποίου αρκετοί ψηφοφόροι από το 2002 πήραν απλώς οδηγίες να ψηφίζουν σε διάφορα τυχαία εκλογικά τμήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την κατοικία τους.
 
Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν διατηρήσει την οικογενειακή μερίδα στην Α΄ Αθηνών, επειδή υπήρχε σε κάποια γειτονιά της πόλης το πατρικό σπίτι, όταν όμως αυτό πουλήθηκε ή δόθηκε αντιπαροχή, οι ψηφοφόροι έπαψαν να έχουν διεύθυνση κατοικίας.
 
Το ξεκαθάρισμα του Δημοτολογίου για τον προσδιορισμό της διεύθυνσης των ψηφοφόρων της Α΄ Αθηνών γίνεται μηχανογραφικά με διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο εξάμηνο να κληθούν απευθείας όσοι ψηφίζουν στην επίμαχη περιφέρεια να προσκομίσουν στοιχεία όπως λογαριασμούς ΔΕΚΟ, για να πιστοποιηθεί ότι εξακολουθούν να ψηφίζουν εκεί. Ενδεχομένως στη διαδικασία να εμπλακούν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μάλιστα, παρόμοιο πρόβλημα ξεκαθαρίσματος των Δημοτολογίων εν όψει αλλαγής του εκλογικού συστήματος αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και σε άλλους δήμους όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα και το Ηράκλειο.
 
Σε ότι αφορά το σπάσιμο της Α΄ Αθηνών, το επιθυμητό σενάριο είναι να δημιουργηθούν μονοεδρικές με περίπου 50.000 – 55.000 κατοίκους, γεγονός που σημαίνει ότι για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής θα πρέπει να συγκεντρώνει περίπου 15.000 σταυρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μόνο 380 δήμοι στο νέο Καποδίστρια

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε