Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Κακούργημα η αρχαιοκαπηλία άνω των 150.000 ευρώ

Κακούργημα η αρχαιοκαπηλία άνω των 150.000 ευρώ

Μετά την έκδοση αυτή του Ποινικού Τμήματος του ΑΠ, ο εισαγγελέας του ΑΠ Ι. Τέντες με εγκύκλιό του κοινοποίησε την εν λόγω απόφαση σε όλες τις Εισαγγελίες Εφετών.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 1272/2010 απόφασή του έκρινε ότι η αρχαιοκαπηλία άνω των 150.000 ευρώ είναι κακούργημα.

Το Ποινικό Τμήμα ερμήνευσε τον νόμο περί αρχαιοκαπηλίας (Ν.3028/2002) και το Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε καταδικάσει σε κάθειρξη έξι ετών αρχαιοκάπηλο και απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του.

Ειδικότερα, το 1999 από αστυνομικούς συνελήφθη στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας άτομο το οποίο είχε στην κατοχή του και προσπάθησε να πουλήσει αρχαία αντικείμενα του 6ου, 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. που προέρχονταν από λαθρανασκαφή. Η αξία των αρχαίων αντικειμένων (πήλινο ειδώλιο περιστεριού, χρυσό δακτυλίδι, χάλκινη πόρπη, κ.λπ.) ανερχόταν στα 164.105 ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση της τριμελούς αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού.

Από το Πρωτοδικείο ο συλληφθείς κρίθηκε ένοχος για πλημμεληματική υπεξαίρεση, ενώ το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ότι σύμφωνα με το νόμο περί αρχαιοκαπηλίας και εφόσον η αρχαιοκαπηλία υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ τότε το αδίκημα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα και καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών.

Μετά την έκδοση αυτή του Ποινικού Τμήματος του ΑΠ, ο εισαγγελέας του ΑΠ Ι. Τέντες με εγκύκλιό του κοινοποίησε την εν λόγω απόφαση σε όλες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας με εντολή να ενημερωθούν επ’ αυτής και οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε