Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Κανείς δεν τιμωρήθηκε για την συντριβή του ΗΛΙΟΣ με τους 121 νεκρούς

H εφημερίδα “Καθημερινή” Κύπρου αποκάλυψε ότι επτά άτομα της Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου δεν διώχθηκαν μέχρι τώρα ποινικά, παρά το γεγονός ότι στα άτομα αυτά απέδωσε ποινικές ευθύνες η Μονομελής Διερευνητική Επιτροπή, η οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2006.

Επίσης, τα επτά στελέχη της Πολιτικής Αεροπορίας δεν είχαν οποιαδήποτε πειθαρχική επίπτωση.

Έξι χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό Αττικής με την συντριβή του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρείας Helios και τους 121ναν νεκρούς στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας συνεχίζεται η δίκη στελεχών της εταιρείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το πόρισμα της Μονομελούς Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Καλλή ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε, αφήνοντας σκιές τόσο ως προς την αξιοπιστία της Επιτροπής -είχε τότε πολλάκις καταγγελθεί ότι η Επιτροπή εκείνη ήταν πυροτέχνημα και ότι ο διορισμός της 10 μέρες πριν τις τότε βουλευτικές εκλογές εξυπηρετούσε μόνο πολιτικές σκοπιμότητες- “αλλά και κυρίως ως προς την αξιοπιστία του ίδιου του κράτους”.

Έξι χρόνια μετά την πτώση και συντριβή του Μπόινγκ 737-300 της Helios στο Γραμματικό, η εφημερίδα “Καθημερινή ” αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μιράντας Λυσάνδρου, ότι, πέραν των πέντε κατηγορουμένων για εμπλοκή στα σοβαρότερα αδικήματα που επισύρει ο ποινικός κώδικας, δηλαδή την ανθρωποκτονία ή την πρόκληση θανάτου λόγω απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, που τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη ή ποινή φυλάκισης τέσσερα χρόνια αντίστοιχα, υπήρχαν άλλοι επτά τους οποίους εισηγείτο για ποινική δίωξη ο κ. Καλλής. Το σύνολο των προτεινόμενων για ποινικές διώξεις ήταν 12.

Όπως, λοιπόν, προκύπτει, εκτός από τους Ανδρέα Δράκο, εκτελεστικό πρόεδρο της Helios, Δημήτρη Πανταζή, διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Κικκίδη, διευθυντή πτητικών επιχειρήσεων, Γιάγκο Στοϊμένοφ, αρχιπιλότο, και την ίδια την εταιρεία, ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορούσε να κατηγορήσει για τα ίδια αδικήματα άλλους επτά. Πρόκειται για άτομα που εργάζονταν στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας την περίοδο πριν από το ατύχημα και είχαν άμεση εμπλοκή με την αδειοδότηση και τον έλεγχο της εταιρείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή Καλλή εντόπισε ευθύνες και στους κόλπους του κράτους και λειτουργών του. “Ευθύνες κάποιων υψηλόβαθμων αξιωματούχων (μερικοί ήταν συνταξιούχοι όταν εκδόθηκε το πόρισμα), τις οποίες και απέκρυψε και κάλυψε το κράτος”.

Η Επιτροπή Καλλή, ύστερα από μελέτη όλων των φακέλων που έθεσε στη διάθεσή της η Αστυνομία και μετά που έλαβε καταθέσεις από 58 μάρτυρες, είχε εντοπίσει, εκτός των ποινικών, και πειθαρχικές ευθύνες σε συγκεκριμένα άτομα στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, τα οποία επίσης δεν διώχθηκαν, παρά τις προεδρικές δεσμεύσεις “περί απόδοσης των ευθυνών όπου ανήκουν, ανεξαρτήτως τίτλου, αξιώματος ή διασύνδεσης τυχόν υπευθύνων”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο λόγος της μη δημοσιοποίησης του πορίσματος ήταν “για να μην επηρεαστούν οι ποινικές διώξεις”. Εξήγησε παράλληλα ότι οι διώξεις γίνονται με βάση το μαρτυρικό υλικό που συγκεντρώνει η Αστυνομία. Στην προκειμένη περίπτωση, αν υπήρχαν αδικήματα για τα οποία δεν παραπέμφθηκαν κάποιοι στο δικαστήριο, αυτά δεν συνδέονταν με την πτώση του αεροπλάνου της Helios. Ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι δεν θυμόταν στη λεπτομέρειά του το πόρισμα Καλλή, τόνισε όμως ότι, “αν υπάρχουν και όσοι υπάρχουν που εμπλέκονται εμμέσως στην υπόθεση, ήταν για μικροαδικήματα, τα οποία δεν διερευνήθηκαν και για τα οποία δεν συγκεντρώθηκε μαρτυρικό υλικό, ούτε και αποδίδονταν σε αυτούς που δικάζονται σήμερα”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε