Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Καρφώνουν τον Ερντογάν τα τουρκικά ΜΜΕ για τις υποδείξεις προς τους Ελληνες δημοσιογράφους

Απο την τελετή στο Pαναθηναϊκό Στάδιο που ο κ. Ερντογαν υπέγραψε στο βιβλίο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Απο την τελετή στο Pαναθηναϊκό Στάδιο που ο κ. Ερντογαν υπέγραψε στο βιβλίο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Έικοσι μία συμφωνίες για θέματα χαμηλής πολιτικής και χαμόγελα μας άφησε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Καμία πρόοδος στα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως Αιγαίο και Κύπρος –  Αρνητικά σχόλια απο τους Τούρκους για τις υποδείξεις Ερντογάν στους Ελληνες δημοσιογράφους.

Στην παρούσα συγκυρία που η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, είναι αναμφίβολα θετικό το να υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, “αγκάθια” παραμένουν τα δύο μεγάλα εθνικά θέματα, το Αιγαίο και το Κυπριακό καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε βήμα πίσω και στα δύο αυτά θέματα

Σε ότι αφορά το Αιγαίο είπε οτι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει μόνες τους να λύσουν τα προβλήματα, βάζοντας “στην άκρη” την πρόθεση της Ελλάδας για λύση μέσω του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Ερντογάν δεν έκανε ούτε βήμα πίσω και στο casus belli για ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. που δικαιούμαστε απο το διεθνές δίκαιο και αρκέστηκε να δηλώσει αόριστα οτι το θέμα μπορεί να εξεταστεί όταν προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο.
 
Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίασαν αρνητικά τον Τούρκο πρωθυπουργό για την κριτική που άσκησε σε έλληνες δημοσιογράφους κατα τη συνάντηση μου είχε μαζί τους. Τους προέτρεψε να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσων και να μην λειτουργούν ως “ραντάρ” αναπαράγωντας ειδήσεις για παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Απαντώντας σε αλεπάλληλες ερωτήσεις για τις υπερπτήσεις, ο κ. Ερντογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να μελετήσει την πρόταση Παπανδρέου για υποβολή σχεδίων πτήσεων ενω χαρακτήρισε το 2010 “χρονιά εξελίξεων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”. 

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου κατα τη συνάντησή του με Τούρκους δημοσιογράφους, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η επίσκεψη Ερντογάν συνιστά “μια νέα ιστορική αρχή” στις σχέσεις των δύο χωρών.
 
Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού έκλεισε με την υπογραφή στο βιβλίο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βάζει την υπογραφή του “σε έναν κόσμο ειρήνης”.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε