Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

«Κάρτα» ελέγχου για τους… εφοριακούς

Υπό παρακολούθηση μπαίνουν πλέον και οι εφοριακοί. Ανοίγουν καρτέλες στις ΔΟΥ με τους ελεγκτές και τις υποθέσεις που τους έχουν ανατεθεί

Oι εφοριακοί τίθενται υπό… παρακολούθηση. Μετά και τις επισημάνσεις του ΔΝΤ ότι στην Ελλάδα υπάρχει «κουλτούρα φοροδιαφυγής» και τις αιχμές που άφησαν οι επιθεωρητές για «αντίσταση» στα νέα μέτρα από τους ίδιους τους εφοριακούς, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές στον έλεγχο της αποδοτικότητας των ΔΟΥ.
 
Το νέο σύστημα προβλέπει να ανοίξουν καρτέλες στην κάθε ΔΟΥ με το ονοματεπώνυμο του κάθε ελεγκτή και των ελεγχομένων (επιχειρήσεων, επαγγελματιών), δηλαδή όλων των υποθέσεων που του έχουν ανατεθεί.
 
Η καρτέλα θα ενημερώνεται για κάθε βήμα της διαδικασίας ελέγχου, δηλαδή την ημέρα του ελέγχου, τον καταλογισμό των προστίμων, την κοινοποίηση των αποφάσεων και την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
 
Ετσι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει βήμα-βήμα τη διαδικασία ελέγχων ανά ελεγκτή και ανά επιχείρηση. Όπως διαπιστώθηκε από εκτεταμένη έρευνα που έγινε στο υπουργείο σε εκατοντάδες περιπτώσεις, εφοριακοί, αν και έχουν καταλογίσει πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και ενώ είχαν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις, ποτέ δεν κοινοποίησαν τις αποφάσεις στους επιχειρηματίες που χρωστούν, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να πληρώσουν.
 
Ο νέος υφυπουργός επί των εσόδων κ. Κουσελάς ανέφερε ότι «είναι γεγονός όμως πως οι ελεγκτικοί και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί δεν βρίσκονταν μέχρι πρότινος στην καλύτερη κατάσταση. Το ΣΔΟΕ ουσιαστικά, όπως γνωρίζετε, είχε διαλυθεί και η κατάσταση ήταν πάρα πολύ άσχημη. Το θέμα της ανασυγκρότησης εκ βάθρων των ελεγκτικών και των φορολογικών μηχανισμών είναι ένα στοίχημα που πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να το πετύχουμε προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότητα στον τομέα αυτόν».
 
Για την παρακολούθηση των εσόδων αποφασίστηκε να γίνεται κάθε εβδομάδα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη με την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να γίνονται εγκαίρως οι όποιες παρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες. Επίσης προχωρεί το σχέδιο αναδιοργάνωσης των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε