Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Καταγγελία αλλοδαπής εργαζόμενης κατά του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Καταγγελία αλλοδαπής εργαζόμενης κατά του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.02.2010 | 19:51
Πρώτη δημοσίευση: 26.02.2010 | 19:51

Αλλοδαπή εργαζόμενη που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα χρειάστηκε να κάνει καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη για να δεχτεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να ανανεώσει το βιβλιάριο ασθενείας της!

Η αλλοδαπή εργαζόμενη κατέθεσε αναφορά στην ανεξάρτητη αρχή καταγγέλλοντας ότι «το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αρνήθηκε να εισπράξει ασφαλιστικές εισφορές και να ανανεώσει το βιβλιάριο ασθενείας νομίμως διαμένουσας αλλοδαπής εργαζόμενης, η οποία, μετά τη λύση της υιοθεσίας της, μετέβαλε τα στοιχεία της προσωπικής της κατάστασης, το όνομα της, το επώνυμο και το όνομα του θετού της πατέρα, βάσει των στοιχείων του βιολογικού της πατέρα». 

Σε πόρισμά του, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι η αλλαγή των στοιχείων της «αναγνωρίσθηκε ως νόμιμη από το κράτος προέλευσης της αλλοδαπής, με την έκδοση νέου σε ισχύ διαβατηρίου, μια μεταβολή που αποδέχτηκε και η αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και προχώρησε στην ανανέωση της άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας της αλλοδαπής, βάσει των νέων στοιχείων της». Ωστόσο, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κρίνοντας ότι τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν δεν ήταν ικανά για την απόδειξη της ταυτοπροσωπίας, απαίτησε την αναγνώριση του αλλοδαπού τίτλου λύσης της υιοθεσίας ως εκτελεστού, με απόφαση ελληνικού δικαστηρίου στο πλαίσιο της εκούσιας δικαιοδοσίας.

Με έγγραφό του προς την αρμόδια υπηρεσία, ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η έκδοση νέου διαβατηρίου από το κράτος προέλευσης της αλλοδαπής παράγει τεκμήριο νομιμότητας, το οποίο αποδέχτηκε η Ελληνική Πολιτεία, ανανεώνοντας την άδεια διαμονής της αλλοδαπής εργαζόμενης. 

Κατά την άποψη της αρχής, με την ανεπαρκώς αιτιολογημένη άρνησή του, ο ασφαλιστικός οργανισμός εξωθούσε βαθμιαία την αλλοδαπή εργαζόμενη σε μια κατάσταση οριακής νομιμότητας, αρνούμενος να δεχτεί την καταβολή εισφορών για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης και να θεωρήσει το ατομικό βιβλιάριο υγείας της, παρά την τήρηση εκ μέρους της όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν τόσο από την κοινωνικοασφαλιστική όσο και από τη μεταναστευτική νομοθεσία, εξαναγκάζοντάς την σε περιττές και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες.

Μετά τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακάλεσε την απορριπτική απόφαση και μετέβαλε τα στοιχεία της ατομικής κατάστασης της ασφαλισμένης του, χορηγώντας της τις εκ του νόμου οφειλόμενες υπηρεσίες και παροχές.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο