Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Καταγγελία δημάρχου για περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ψυτάλλεια

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για ανεξέλεγκτη εναπόθεση και ταφή αποξηραμένης λυματολάσπης, σοβαρό κίνδυνο μεταφοράς της στη θάλασσα της περιοχής, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα!

Επιτόπια αυτοψία πραγματοποίησε στην Ψυτάλλεια την παραμονή των Χριστουγέννων ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, παρά την απαγόρευση της αποβίβασης του στο νησί από την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχοντας υπόψη του καταγγελίες για συσσώρευση και ταφή εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ δεκάδων τόνων αποξηραμένης λυματολάσπης, πάνω στο νησί, ζήτησε από τη διοίκηση της Επιχείρησης να επισκεφτεί το νησί και να ενημερωθεί από τους αρμόδιους.

Η διοίκησης της ΕΥΔΑΠ προβάλλοντας μια σειρά από προσχηματικά επιχειρήματα, δεν έδωσε άδεια στο Δήμαρχο.

Ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Δημοτικής Αρχής, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Βάνα Δατσέρη, ο Αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών κ. Δημήτρης Κουλούκης, ο Συμπαραστάτης του Δημότη κ. Κανέλλος Λάλος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λάλος Ιωάννης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της παραμονής των Χριστουγέννων επιτόπια αυτοψία, στην οποία δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες που υπήρχαν, σε όλο τους το εύρος.

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας της λυματολάσπης στην έναρξη λειτουργίας

Μάλιστα πάρθηκε και δείγμα αποξηραμένης λυματολάσπης, η οποία είχε εκτεθεί σε λόφους, παντελώς ακάλυπτη και δίπλα στη θάλασσα

Όπως προκύπτει από το οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό που έχει στη διάθεση της η δημοτική αρχή, στις εργασίες που εκτελούνταν με εντατικούς ρυθμούς το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου μεγάλος αριθμός φορτηγών οχημάτων, εκσκαφείς και άλλα χωματουργικά μηχανήματα εναποθέτουν με ταχείς ρυθμούς και χωρίς κανένα μέτρο περιβαλλοντικής προστασίας δεκάδες τόνους αποξηραμένης λυματολάσπης σ’ έναν λοφίσκο της Ψυτάλλειας.

Η κατωφέρεια του εδάφους καθιστά προφανές ότι και τις δύο προηγούμενες ημέρες, όπου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι), ένα μεγάλο μέρος της εκτεθειμένης αποξηραμένης λυματολάσπης, μεταφέρθηκε στον θαλάσσιο ορίζοντα.

Το newsit επικοινώνησε με το Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής ο οποίος καταγγέλει ότι μετά τη λήξη της σύμβασης που είχε η ΕΥΔΑΠ με την εταιρεία που μετέφερε την λυματολάσπη στο εξωτερικό, οι δύο δεξαμενές στις οποίες αποθηκεύονται προσωρινά τα υπολείμματα είναι πλήρεις, δημιουργώντας τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους για χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η ΕΥΔΑΠ επιλέγοντας την εύκολη λύση ξεκίνησε εργασίες εναπόθεσης και ταφής της αποξηραμένης λυματολάσπης πάνω στο νησί, δημιουργώντας εικόνες του 2006, όταν η λυματολάσπη θαβόταν στην Ψυτάλλεια ή μεταφερόταν εκτός απ’ αυτή μόνο σε συνθήκες κρίσης.

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κινηθεί νομικά κατά της ΕΥΔΑΠ η οποία δημιουργεί για πολλοστή φορά περιβαλλοντική ασφυξία για χιλιάδες κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά.

Ακούστε τι δήλωσε στο newsit ο κ. Τζανής

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε