Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Καταγράφουν πόντο- πόντο δημόσια γη και επιβάλλουν πρόστιμα

Από την μια αρχίζει να καταγράφει -έστω και αργά- την ακριβή έκταση της δημόσιας γης και από την άλλη επιχειρεί μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας να εντοπίσει τους καταπατητές κρατικής περιουσίας, επιβάλλοντας τους ταυτόχρονα τσουχτερά πρόστιμα.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην «ψηφιοποίηση» όλων των ακινήτων του δημοσίου καταγράφοντας «πόντο-πόντο» περισσότερα από 90.000 κτήματα, συνολικής επιφάνειας 3.500.000 στρεμμάτων .
Αναζητά όμως και σύμβουλο που θα αναλάβει την αποτίμηση της περιουσίας, με αυτόματο υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, βάσει των οποίων θα επιβάλλεται και «αυτόματο πρόστιμο» σε όσους έχουν καταπατήσει κρατικά ακίνητα.
Η «εικόνα» της Επικράτειας της χώρας θα αναρτηθεί σε ειδική ηλεκτρονική σελίδα.
 
Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου ψηφιοποίησης, όποιοι ιδιώτες εντοπίζονται μέσα στη δημόσια περιουσία, να πληρώνουν αποζημίωση που θα βεβαιώνεται αυτόματα (σήμερα γίνεται έντυπα δια αλληλογραφίας) στον αυθαίρετο χρήστη μέσω του Taxis.
 
Έτσι, στην προσπάθεια να βρεθούν τα 50 δισ. των αποκρατικοποιήσεων, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως πριν χρειαστεί να «ιδρώσει» για να βρει νέους επενδυτές, θα εισπράξει απευθείας ένα «κομμάτι» του ποσού από τους καταπατητές δημόσιας γης και τμημάτων της προς πώληση κρατικής περιουσίας.
 
Ωστόσο τα πρωτόκολλα αποζημίωσης οριστικοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών. Ανακόπτονται έτσι αν ο καταπατητής προχωρήσει σε ένδικα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι αν προσφύγουν μαζικά στα δικαστήρια, όπως αναμένεται, κατά χιλιάδες οι διεκδικητές των κρατικών ακινήτων, τότε δεν θα βεβαιώνεται το χρέος στην εφορία, και το Κράτος δεν θα μπορεί και πάλι ούτε να εισπράξει, ούτε να πουλήσει.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε