Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Καταργείται η βάση του 10

Καταργείται η βάση του 10
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 14.04.2010 | 07:26
Πρώτη δημοσίευση: 13.04.2010 | 15:54

Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο αλλά και στις προσλήψεις εκπαιδευτικών

 περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Καταργείται η βάση του 10

Με το νομοσχέδιο καταργείται ο περιορισμός της βάσης του 10. Οπως τονίζεται αντιβαίνει στην παιδαγωγική λογική των πανελλαδικών εξετάσεων όπως αυτές γίνονται σήμερα, με όλους τους μαθητές να εξετάζονται στα ίδια μαθήματα, ανεξάρτητα από την προσωπική τους επιλογή σπουδών. 

Για τους εκπαιδευτικούς:    

Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης.

 Θα πρέπει να το διεθέτει όποιος θέλει να συμμετάσχει σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην εκπαίδευση.
 
Νέο σύστημα προσλήψεων 

Το νέο σύστημα προσλήψεων και διορισμών βασίζεται στον κανόνα ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται σε όλα τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει την βαθμολογική βάση, σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σήμερα λόγω της πολυνομίας και των πολλαπλών εξαιρέσεων μόνο το 38 % προσλαμβάνονται με ΑΣΕΠ και το 62 % από πίνακες και περίπλοκα κριτήρια. 
Οι πίνακες αυτοί παύουν να τροφοδοτούνται στις 30 Ιουνίου 2010.

 Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα γίνονται κάθε 2 χρόνια και δεν θα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων. 

Οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση, όπως ισχύει σήμερα, στους εκάστοτε διαγωνισμούς, ή σε δύο προηγούμενους, θα εντάσσονται σε ενιαίο πίνακα υποψηφίων για διορισμό ή πρόσληψη.

 Από τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι διορισμοί και οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνονται αποκλειστικά από τον πίνακα επιτυχόντων τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. 

Για να υπάρξει η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει το εξής: 

· Οριστική παύση της τροφοδοσίας των πινάκων προϋπηρεσίας στις 30/6/2010.
· Διορισμός εκπαιδευτικών με αναλογία 60%-40% (σχολικά έτη 2010-11, 2011-12). 

Ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στον τόπο πρώτου διορισμού είναι τουλάχιστον 3 χρόνια.

Περιορίζεται ο θεσμός του ωρομισθίου και διατηρείται μόνο για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την πρόσληψη αναπληρωτή.
   
Ο νεοδιόριστος μόνιμος εκπαιδευτικός μένει για 2 χρόνια ως «δόκιμος εκπαιδευτικός». Η διετία αυτή αξιοποιείται για την καλύτερη προετοιμασία του εκπαιδευτικού να αναλάβει διδακτικό και παιδαγωγικό έργο.

    Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού.

Το σύστημα μεταθέσεων εξορθολογίζεται μειώνοντας την άσκοπη και συνεχή κινητικότητα των εκπαιδευτικών που επιβαρύνει τη λειτουργία του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί υπηρετούν πραγματικά στην οργανική τους θέση χωρίς εξαιρέσεις. 

Α.Ε.Ι.

Ηλεκτρονικά Συγγράμματα:

Αλλάζει ο τρόπος διανομής συγγραμμάτων στους φοιτητές,. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί η ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος διανομής συγγραμμάτων από την ΕΔΕΤ (εποπτευόμενος φορέας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου) με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης του ΕΣΠΑ 2007-2013. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η έγκαιρη διανομή από το Ακαδημαϊκό Έτος 2010-2011, ενώ με το ίδιο αυτό σύστημα έχει προβλεφθεί να γίνεται και η διανομή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, όταν αυτά θα είναι έτοιμα. 
   
Επίσης, επανεξετάζονται  όλες οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των κολεγίων που χορήγησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ συγχωνεύονται και καταργούνται Εκκλησιαστικά σχολεία.

Tags: ΒΑΣΕΙΣ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο