Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Καταργούνται 650 Δήμοι και όλες οι Νομαρχίες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
, ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μειώνονται στο 1/3 οι δήμοι. Καταργούνται οι νομοί. Επτά διοικήσεις αντικαθιστούν τις περιφέρειες. Διαβάστε όλες τις αλλαγές.

Όπως είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, με το πρόγραμμα “Καλλικράτης” 

*απο τους 1.034 δήμους θεμελιώνονται λιγότεροι απο 370
 
*στη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δημιουργούνται αιρετές περιφέρειες σε αριθμό ανάλογο των 13 κρατικών σημερινών περιφερειών

*τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων, περιορίζονται σε λιγότερα από 2.000 

*θεμελειώνονται 7 Γενικές Διοικήσεις που αντικαθιστούν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες.

Επιπλεόν, η Αττική και η Θεσσαλονίκη θα έχουν μητροπολιτικές αρμοδιότητες.

Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής. Θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν με το ΦΠΑ, έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των ΟΤΑ, θεσπίζεται η ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των φορέων, θα υπάρχει προληπτικός έλεγχος κάθε δαπάνης πριν την εκτέλεση του έργου και θα δοθεί δυνατότητα στο δήμο να συνάπτει δάνεια. 

Η μετάβαση στη “Νέα Αρχιτεκτονική”, όπως είπε ο υπουργός, θα στηριχθεί σε τρεις πυλώνες:

*Αναθεώρηση του προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για να αυξηθούν οι ήδη υπάρχοινες πόροι του ΕΣΠΑ ύψους 650 εκατομμυρίων

*Χρηματοδότηση του κόστους για την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού που είναι απαραίτητο για την προβλεπόμενη στελέχωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και το οποίο θα παραμείνει στους Ο.Τ.Α. για τουλάχιστον 10 χρόνια.

*Καθιέρωση ενός μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος τουλάχιστον ισοδύναμου του σημερινού προγράμματος για την αυτοδιοίκηση “Θησέας”.

 

Παράλληλα, όπως είπε ο Γιάννης Ραγούσης εκσυγχρονίζονται τα ΚΕΠ με τη δημιουργία μικρών ηλεκτρονικών ΚΕΠ σε κάθε γειτονιά και χωριό και θεσπίζεται ο “Συνήγορος του Δημότη” σε κάθε δήμο και περιφέρεια. Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του Δημότη» με στόχο την αυτόματη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των «δημοτικών ΑΤΜ», που θα εγκατασταθούν στα ΚΕΠ.

Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές για τους νέους ισχυρούς δήμους και τις περιφέρειες, δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γιώργος Παπανδρέου. “Ξεκινά η υλοποίηση του μεγάλου οράματος του κόσμου της αυτοδιοίκησης”, είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο αυτό. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όλες τις σκοπιμότητες, πρόσθεσε και σημείωσε ότι όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι θα διασφαλιστούν οι πόροι για την αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής. 

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για πρωτόγνωρη δομική αλλαγή και έκανε  λόγο για παρέμβαση και στα δύο επίπεδα της αυτοδιοίκησης – πρώτου και δεύτερου βαθμού. “Από σήμερα θέτουμε στη δημοσιότητα το πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής και το θέτουμε σε διαβούλευση με τον κόσμο. Τα ζητήματα που θα προκύψουν θα τεθούν σε διαβούλευση για δεύτερη και τελευταία φορά. Ο πολίτης θα εξυπηρετείται σε ένα και μόνο επίπεδο, στο δήμο ή στην περιφέρεια” συμπλήρωσε ο υπουργός.

Οι αντιδράσεις

Μετά απο σύσκεψη στη  ΝΔ υπο τον Αντώνη Σαμαρά, ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Ζώης είπε:”Ο πρόχειρος και αποσπασματικός τρόπος που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την υψηλή προτεραιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας ουσιαστικά την υπονομεύει” Μίλησε για έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου, απουσία της αρχής της επικουρικότητας και ερασιτεχνισμό.  Οι ενδοιασμοί της ΝΔ είναι οτι δεν αποσαφηνίστηκε η χωρική κατανομή των νέων δήμων καθώς και ο τρόπος της χρηματοδότησης των νέων δομών που δημιουργεί η Κυβέρνηση.
Στη σύσκεψη πάντως δεν εκκλήθη ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρα το γεγονός οτι είναι πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Ο ίδιος στο παρελθόν είχε δηλώσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ενω ο κος Σαμαράς είχε πεί οτι το έργο του θα αξιολογηθεί με το τέλος της θητείας του.

Το ΚΚΕ σχολίασε: “Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση με την προώθηση του «Καποδίστρια ΙΙ», που τώρα τον βαφτίζει «Καλλικράτη», το κράτος ενισχύεται εφόσον καθορίζει πλήρως το ρόλο και τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη κατεύθυνση προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβάλλοντας πλήρως την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της. Για την επιβολή νέων φορολογικών βαρών, για την γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και των υπόλοιπων κοινωνικών παροχών”.

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: “Αν ο  πρωθυπουργός ζήλεψε τηλεοπτική δόξα τύπου Αννίτας Πάνια και οι υπουργοί του τη δόξα των προσκεκλημένων της, αυτή πράγματι είναι: «πολιτική μεταρρύθμιση». Τώρα, τι τους έφταιξε ο Καλλικράτης και από τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας τον παραδίδουν στη χλεύη νομαρχών, δημάρχων και δημοτών, αυτοί το ξέρουν. Ίσως να φταίει τελικά η «αρχιτεκτονική» του μυαλού τους”.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι προτάσεις που δεν παρέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαφείς αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες και ένα δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα, που είναι η απλή αναλογική, δεν συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. “Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με διοικητικές ή χωροταξικές προτάσεις. Απαιτείται η δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε ο πολίτης και τα κινήματα να συμμετέχουν στη χάραξη και υλοποίηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πολιτικών” καταλήγει η ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κόντρες στο υπουργικό συμβούλιο γιά τον “Καλλικράτη”
Και βουλευτής της…γειτονιάς;

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε