Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Καταστροφές σε πολλούς νομούς από την κακοκαιρία

,,Ο χείμαρρος που παρέσυρε τους δύο κτηνοτρόφους στον Αλμυρό

Σπίτια πλημμύρισαν, χωριά αποκλείστηκαν από τις κατολισθήσεις, καλλιέργειες καταστράφηκαν στη Σκιάθο, τη Σκόπελο, τη Φθιώτιδα, την Λάρισα, την Μαγνησία και την Χαλκιδική. Έντονη βροχή σε πολλές περιοχές της Αττικής. Στείλτε μας φωτογραφίες με MMS στο 6988612673 και δείξτε μας τον καιρό στην περιοχή σας.

Η κακοκαιρία είχε τραγική συνέπεια έναν νεκρό, έναν 72χρονο κτηνοτρόφο που μαζί με τον 65χρονο αδερφό του παρασύρθηκε από χείμαρρο στη Μαγνησία. Τα δύο αδέρφια προσπαθούσαν να περάσουν το κοπάδι τους στην άλλη πλευρά ενός χειμάρρου και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.  Ο γιος του 72χρονου, που είναι αστυνομικός, ανησύχησε και πήγε να τους βρει. Την ώρα που έφτασε στην Ευξεινούπολη όπου βρίσκονταν οι δύο κτηνοτρόφοι αντίκρυσε τον θείο του να παρασύρεται από τα νερά της βροχής.  

Στη θέση Σούρπη του Βόλου άλλος ένας 70χρονος αγνοείται, καθώς μέσα στην ισχυρή βροχόπτωση έπεσε σε φρεάτιο, ενώ στην ίδια περιοχή δεκάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς τηλέφωνο. Ο νομάρχης Μαγνησίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Αλμυρού, Κάρλας, Αγριάς, Σούρπης, Μηλέων, Σκιάθου, Σκοπέλου και την κοινότητα Μακρυνίτσας.  Ο δρόμος Βόλου-Αγριάς παρέμενε κλειστός μέχρι το απόγευμα εξαιτίας κατολίσθησης. 

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και Έκτακτων Αναγκών του νομού, Χαράλαμπος Τσαμπάζης είπε στο NewsIt ότι οι ζημιές σε αυτές τις περιοχές είναι ανυπολόγιστες. Μόνο στην Αγριά 100 σπίτια πλημμύρισαν, ενώ καταστράφηκαν από το νερό περίπου 5000 στρέμματα στη Σούρπη και τον Αλμυρό. Από το πρωί της Πέμπτης η έντονη βροχόπτωση είχε “φουσκώσει” τους χειμάρρους. Δεν υπήρξε, όμως, καμία μέριμνα και ώρες αργότερα παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμα τους. (Δείτε το βίντεο). 

Στην Σκόπελο ο αντιδήμαρχος του νησιού, Γιώργος Πάτσης ανέφερε στο NewsIt ότι οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν πάνω από 9 μποφόρ, οι κατολισθήσεις έχουν κόψει στα δύο το οδικό δίκτυο και η πρόσβαση είναι αδύνατη από τη μία περιοχή στην άλλη. Συχνές είναι και οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. 

Δύσκολη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι στην Σκιάθο. Σύμφωνα με όσα είπε ο αντιδήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Διολέτας στο NewsIt το οδικό δίκτυο έχει τεράστιες καταστροφές από κατολισθήσεις και τόνους λάσπης που έφερε η έντονη βροχόπτωση. Ξενοδοχειακές μονάδες και δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ το νερό σε πολλές περιπτώσεις έφτασε στους πρώτους ορόφους των σπιτιών.
 
Παρόμοια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στη Φθιώτιδα. Το ύψος του νερού στην περιοχή της Πελασγίας και της Γλύφας ξεπερνάει σε ύψος τα 70 εκατοστά και δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Συνεργεία της Νομαρχίας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σοβαρές καταστροφές στο οδικό δίκτυο,ενώ μεταφέρθηκαν δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Λαμία.  

Το κύμα κακοκαιρίας δημιούργησε δεκάδες προβλήματα και στη Χαλκιδική. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ ζημιές υπέστη και το οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία. Κατολισθήσεις από την έντονη βροχόπτωση σημειώθηκαν στην περιοχή του Πόρτο Κουφό, στη Σιθωνία και τα ρέματα Φούρκας, Σίβηρης, Νέας Σκιώνης και Καλλιθέας στη χερσόνησο της Κασσάνδρας υπερχείλισαν.

Η κακοκαιρία “χτύπησε” και περιοχές της Λάρισας. Βράχια έπεσαν στος δρόμο Βελίκας – Παλιουριάς – Κόκκινου Νερού, ενώ πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και οι κάτοικοι έμειναν για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα.

Στην Καστοριά τέσσερις λαθρομετανάστες από την Αλβανία που χάθηκαν στα βουνά από το πυκνό χιόνι τηλεφώνησαν στις αρχές και ζήτησαν να τους απεγκλωβίσουν. Τελικά μετά από μερικές ώρες εντοπίστηκαν από τις αρχές, που τους έστειλαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης με την επαρχιακή οδό Μελισσουργού – Στάνου να παραμένει κλειστή λόγω υπερχείλισσης χειμάρρου.
   
Από τη Μακεδονία και την Θεσσαλία ξεκίνησε το κύμα κακοκαιρίας με ισχυρούς ανέμους, βροχές, καταιγίδες και χιόνια.
Με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από Λαμία προς Δομοκό και Καρπενήσι εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης. Εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αλάτι και η τροχαία έχει ζητήσει από τους οδηγούς να έχουν αλυσίδες.  

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης εξαιτίας κατολισθήσεων. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε δρομολόγια ενώ τα συνεργεία του ΟΣΕ προσπαθούν να απομακρύνουν τις πέτρες από τις ράγες. 

Σπίτια πλημμύρισαν στην Σκιάθο

Ο χείμαρρος που παρέσυρε τους δύο κτηνοτρόφους στον Αλμυρό Βόλου

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στον Βόλο

“Φούσκωσε” ο ποταμός Κραυσιδώνας στον Βόλο 

Ώρα 19.00 τα νερά έχουν “πνίξει” τους κεντρικούς δρόμους στην πόλη του Βόλου 

Δεκάδες εγκλωβισμένοι από το νερό στον Βόλο 

ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ:

Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο νομό Τρικάλων στηνν Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας, από το 35ο χιλιόμετρο (Ελάτη) έως το 75ο χιλιόμετρο (Γέφυρα Αλεξίου). Η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Πύλης-Μεσοχώρας από το 24ο χιλιόμετρο (Στουρναρέϊκα) έως το 55ο χιλιόμετρο(Μεσοχώρα) αλλά και στην Ε.Ο. Τρικάλων Ιωαννίνων από το 63ο χιλιόμετρο (Παναγιά), έως το 76ο χιλιόμετρο (Κατάρα). 
Από 10 έως 15 εκατοστά το χιόνι αυτή τη στιγμή στο δρόμο, όμως η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Αλυσίδες χρειάζονται το οχήματα στους επαρχιακούς δρόμους Καστοριάς – Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, και Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Βιτσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρκετά προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη από την βροχή. Η περιφερειακή της Θεσσαλονίκης έχει πλημμυρίσει και η κυκλοφορία γίνεται με πολλά προβλήματα. (Σχετική είδηση)
Κλειστή και η επαρχιακή οδός από τη Ρεντίνα προς τη Βόλβη από νερά και μπάζα που μετέφερε η δυνατή βροχή. Η κίνηση γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού.
Προς το χιονοδρομικό κέντρο των Τριών Πέντε Πηγαδιών στο όρος Βέρμιο η κίνηση γίνεται μόνο με αλυσίδες, ενώ ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν στο όρος Βόρας είναι ανοικτός.
Επίσης, έπεσαν 13 δέντρα από τους ισχυρούς ανέμους στο κέντρο της πόλης.

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Επεσαν 16 δέντρα, ενώ πολλά υπόγεια πλημμύρισαν. Υπερχείλισε το ρέμα Κασανδρινού Φούρκας μέσα στην Σίβηρη.
Επίσης, έγινε μικρή κατολίσθηση δρόμου σε επαρχιακό δρόμο της Κασσανδρίας.

Στον Βόλο φτιάχνουν αναχώματα

 
ΚΟΖΑΝΗ – ΦΛΩΡΙΝΑ

Χιόνια και στα ορεινά της Κοζάνης και της Φλώρινας. Κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία μέχρι στιγμής.
ΕΠΙΣΗΣ : Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι από τον Αγιο Αθανάσιο, την Αρνισσα και την Κερασιά προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) και η κίνηση των οχημάτων προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρου του Σελίου, τόσο από τη Βέροια όσο και από τη Νάουσα γίνεται ομαλά.

Χωρίς προβλήματα και  η κίνηση των οχημάτων από τη Νάουσα προς το χιονοδρομικό «3-5» Πηγάδια, στο όρος Βέρμιο.

ΜΕΡΙΚΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΠΛΟΥ

Αναστολή κατά περίπτωση των προγραμματισμένων δρομολογίων των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων αποφάσισε το Κεντρικό Λιμεναρχείο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Οι ταξιδιώτες καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές και τα ναυτικά πρακτορεία για να ενημερωθούν.

‘Ηδη έχει εκδοθεί απαγορευτικό από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη, από Καβάλα πρός Θάσο, από Βόλο πρός Σποράδες.
Προβλήματα και στον Θερμαϊκό Κόλπο από τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 8 έως και 9 μποφόρ.
Το Λιμεναρχείο καλεί τους κυβερνήτες μικρών σκαφών να κατευθυνθούν σε ασφαλές αγκυροβόλιο.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ
Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του πλοίου Ταξιάρχης. Το πλοίο προσπάθησε να δέσει στον ‘Αγιο Ευστράτιο αλλά δεν τα κατάφερε λόγω των ισχυρών ανέμων. Προσπάθησε να δέσει επίσης στην Καβάλα αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε και συνέχισε για Λήμνο. Κι εκεί όμως δεν τα κατάφερε να δέσει και τελικά έδεσε στον Αγιο Ιωάννη Κάσπαρα της Λήμνου μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός.
Την Παρασκευή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

 Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, καθώς σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Ε.Μ.Υ., ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στην Ηπειρο, με χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τα χιονιά σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 500 μέτρα. 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες  να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους πολίτες  στα σημεία διασταύρωσης του οδικού δικτύου με τα ρέματα απορροής (χειμάρους) στις περιοχές όπου προηγήθηκε έντονη βροχόπτωση.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε