Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Κατασχέσεις μισθών – συντάξεων τέλος με μια αίτηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με εγκύκλιο του ΙΚΑ μπαίνει τέλος στις άδικες κατασχέσεις μικροοφειλετών του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Οι πολίτες με μια αίτηση θα μπορούν να δηλώσουν ποιος λογαριασμός δεν μπορεί να θιγεί αλλά και να αποδείξει ποιο είναι το ύψος των αποδοχών του ώστε να μην υπάρχει κατάσχεση για ποσά ως 1.500 ευρώ

Με βάση την εγκύκλιο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εφόσον το συνολικό ποσό των οφειλών δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ.
Δεν επιβάλλεται κατάσχεση εφόσον το συνολικό ποσό των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν υπερβαίνει τα πενήντα ευρώ.
Σε περίπτωση κατά την οποία επιβλήθηκε κατάσχεση σε βάρος οφειλέτη του Ι.Κ.Α. για συνολικό ποσό οφειλής άνω των πενήντα ευρώ και το προς απόδοση ποσό υπολείπεται του ποσού των πενήντα ευρώ, αυτό δεν αποδίδεται εντός δέκα ημερών από την υποβολή της Δήλωσης Τρίτου, αλλά σε χρόνο κατά τον οποίο το προς απόδοση ποσό θα είναι μεγαλύτερο του συγκεκριμένου ορίου -χωρίς την επιβολή των προβλεπομένων από την ισχύουσα νομοθεσία αστικών και ποινικών μέτρων λόγω μη αποδόσεως του κατασχεθέντος ποσού.
Αυξάνεται το όριο του ακατασχέτου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για χρέη προς το Δημόσιο που καταβάλλονται περιοδικά, από 1.000,00 ευρώ σε 1.500,00 ευρώ.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ, αφού ως ημερομηνία έναρξης ισχύος αυτής, ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (7.4.2014) και ως εκ τούτου τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί μέχρι την υποβολή της αίτησης δεν επιστρέφονται.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε