Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Κατεβασμένα ακόμη τα “ρολά” στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατεβασμένα ακόμη τα “ρολά” στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 12.10.2010 | 07:43
Πρώτη δημοσίευση: 12.10.2010 | 07:43

“Λουκέτο” στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μέχρι την Παρασκευή αποφάσισε το προσωπικό. “Ανταρσία” και από άλλους πανεπιστημιακούς καθηγητές την ώρα που η Α.Διαμαντοπούλου “ψωνίζει” στην Silicon Valley!

Τη συνέχιση της αναστολής των ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών λειτουργιών του Παιδαγωγικού Τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών έως και τις 15 Οκτωβρίου αποφάσισε η γενική συνέλευση του τμήματος.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση δεν έχει γίνει καμιά κίνηση για αποσπάσεις εκπαιδευτικών από πλευράς του υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα παιδαγωγικά τμήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους λόγω ελλείψεις προσωπικού.
 
 
Την ίδια ώρα, «ανταρσία» οργανώνουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές την ώρα που η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ταξιδεύει στη Silicon Valley της Καλιφόρνιας για να «μεταφέρει τεχνογνωσία» στη χώρα μας. Η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) εξέδωσε χθες ψήφισμα σχετικά με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, οριοθετώντας τις «κόκκινες ζώνες» που δεν πρέπει να αγγίξει η κυβέρνηση καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε δυναμικές αντιδράσεις. Πρόκειται για τα θέματα των διοικήσεων των ΑΕΙ, τις οποίες οι πανεπιστημιακοί θέλουν να εκλέγουν εσωτερικά, της διαχείρισης της έρευνας και των κονδυλίων της και των μηχανισμών χρηματοδότησής τους.
 
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας και υπεύθυνος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κ. Ι.Πανάρετος όχι μόνο δεν έκανε τίποτε χθες για να κατευνάσει το κλίμα έντασης που έχει ξεσπάσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά αντίθετα έριξε λάδι στη φωτιά. Και αυτό γιατί δεν ανακοινώθηκε ούτε χθες, όπως είχε διαρρεύσει από το υπουργείο Παιδείας, το κείμενο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές περιμένουν επί δεκαπενθήμερο προκειμένου να έχουν «γραπτώς» τις προτάσεις της κυβέρνησης.
 
Αντ΄ αυτού, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν εφέτος 43.352.400 ευρώ σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και στα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Αιγινήτειο και Αρεταίειο). Το ποσό αυτό είναι κατά 30% μειωμένο σε σχέση με την περυσινή χρηματοδότησή τους. Χθες όμως ξεκίνησαν και οι γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων στα πανεπιστήμια με θέμα τις προτάσεις τις κυβέρνησης.
 
«Γνωρίζουμε ότι χρειάζονται βαθιές τομές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης: ένα λιτό πλαίσιο που θα απελευθερώνει τα Ιδρύματα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπουργείου Παιδείας και θα ενισχύει τις προσπάθειες για ουσιαστικές αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία τους» αναφέρεται σε απόφαση που εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ μετά τη συνεδρίασή της το περασμένο Σάββατο.
 
Οι πανεπιστημιακοί προσθέτουν ότι η διεθνής εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί με δημιουργικό τρόπο και χωρίς δογματισμούς, και καταλήγουν τονίζοντας, ότι θα ήταν παράλογο να προχωρήσει ο «Καλλικράτης» με τη συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε όλα τα Ιδρύματα και καλούν το υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για διαβούλευση «χωρίς προειλημμένες αποφάσεις».
 
Η ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ, ωστόσο, κατήγγειλε τη «συνειδητή καθυστέρηση» από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στην προώθηση των θεμάτων του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Επάρκειας, που θα αποτελεί στο μέλλον το «εισιτήριο» για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών. Ζητεί, τέλος, να σταματήσουν οι περικοπές στην Παιδεία και επαναφέρει το θέμα του νέου ειδικού μισθολογίου με άλλες κατηγορίες κρατικών υπαλλήλων (δικαστικοί).   Διαδώστε αυτό το άρθρο