Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Κάθε μέρα και χειρότερα! Θάλαμος αερίων η Αττική από τους καπνούς των τζακιών! SOS από τον Ιατρικό Σύλλογο

Κάθε μέρα και χειρότερα! Θάλαμος αερίων η Αττική από τους καπνούς των τζακιών! SOS από τον Ιατρικό Σύλλογο

– Έκτακτη σύσκεψη σήμερα των υπουργείων Περιβαλλοντος και Υγείας
– Το ΚΕΕΛΠΝΟ μιλά για κίνδυνο άμεσων βλαβών στην υγεία από το νέφος που δημιουργεί η κάπνα
– Μέχρι και εισήγηση έγινε από την υφυπουργό Υγείας στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να μειώθεί η τιμή του πετρελαίου
–  Στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή τη μόλυνση της ατμόσφαιρας από τη μεγάλη χρήση που γίνεται σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Άλλωστε μπορεί οι περισσότεροι κάτοικοι τις Αττικής να επέλεξαν φέτος να αξιοποιήσουν τα τζάκια και τις ξυλόσομπες τους αντί να αγοράσουν το πανάκριβο πετρέλαιο, δε φαίνεται όμως ότι αυτό θα είναι τελικά και ανώδυνο για την υγεία μας. Η απίστευτη αύξηση του καπνού πάνω στον Αττικό ουρανό το τελευταίο διάστημα έχει και επιπτώσεις στην υγεία μας προειδοποιούν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και πολλοί επιστημονικοί παράγοντες.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί ακόμη και στο επιτελείο του υπουργείου Υγείας είναι το γεγονός ότι η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη εισηγήθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου ώστε να αγοράσουν οι πολίτες και να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα τζάκια για να μην πληγεί περαιτέρω η δημόσια υγεία.

Πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) προειδοποιεί ξεκάθαρα: «Η φθηνή λύση στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων».
Όπως εξηγούν τα μέλη του ΙΣΑ, τα ξύλα που καίγονται και περιέχουν ακόμη και επικίνδυνα στοιχεία επειδή προέρχονται από παράνομη υλοτόμηση, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.

Ειδικότερα τονίζει: «Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulatematter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα».

Οι μετρήσεις που έγιναν μάλιστα είναι άκρως ανησυχητικές.

«Τους τελευταίους δύο μήνες, στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Από την άλλη το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης. Ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή «ενός παλιού γνώριμου», του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του.
Σημειώνεται ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συναγερμός για το νέφος από τα τζάκια – Υπουργείο: Μην τα ανάβετε εάν δεν είναι μεγάλη ανάγκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε