Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κατόπιν εορτής μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις της Βουλής!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Μετά τις αντιδράσεις για προσλήψεις από την πίσω πόρτα και στη Βουλή μπαίνει το ΑΣΕΠ….

 

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ετοιμάζει πυρετωδώς τις αλλαγές προκειμένου να καθιερωθούν διαφάνεια και αξιοκρατία. Όπως δήλωσε στα “Νέα” : «Θεωρώ ότι και το Κοινοβούλιο πρέπει να εκπέμπει συνεχώς μηνύματα στην ελληνική κοινωνία και αυτό είναι το πιο βασικό».
 
Μέχρι τώρα το σύστημα πρόσληψης υπαλλήλων στο ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν μέσω «διακομματικού βολέματος»! Όπως χαρακτηριστικά λένε παλιοί πολιτικοί και βουλευτές «έπρεπε να έχεις μπάρμπα στην… Κορώνη για να προσληφθείς». 

Και αυτό γιατί, εκτός από τη μονιμότητα, οι εργαζόμενοι στη Βουλή θεωρούνται από τους πλέον καλοπληρωμένους αφού παίρνουν 16 μισθούς ετησίως με επιπλέον εξτρά δωρεάν παροχές όπως για παράδειγμα το υπόγειο πάρκινγκ στο κτίριο του Κοινοβουλίου και ο βρεφονηπιακός σταθμός για τα παιδιά τους καθώς και εφόσον το επιθυμούν η χρήση του γυμναστηρίου στην αρχή της οδού Μητροπόλεως στο Σύνταγμα. Και όλα αυτά την ώρα που η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού!

 
Ενδεικτικό είναι πως με… διακομματικές ευλογίες έγιναν προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή ακόμη και μετά την ανακοίνωση από τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Όργιο τοποθετήσεων είχε προηγηθεί και λίγα 24ωρα πριν από τη σχετική εξαγγελία και ενώ ήταν κοινό μυστικό πως θα προκηρύσσονταν εκλογές.
 
Εισιτήριο διορισμού πήραν υπάλληλοι για τα γραφεία των τότε αντιπροέδρων της Βουλής Γ. Σούρλα, Ε. Παπαδημητρίου, Τ. Νεράντζη και Φ. Πετσάλνικου, του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για τα γραφεία του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη και της πρώην προέδρου της Βουλής Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, αλλά και του τότε γενικού γραμματέα της Βουλής Δ. Στεφάνου. Περίπου 20 υπάλληλοι μπήκαν έτσι από το… παράθυρο στη Βουλή σε διάστημα λίγων ημερών και ενώ τυπικά θα έπρεπε να έχουν παγώσει οι προσλήψεις.
 
Μάλιστα αυτοί οι νέοι υπάλληλοι απέκτησαν όλα τα προνόμια χωρίς να δουλέψουν σχεδόν καθόλου, αφού λίγες ημέρες μετά τις τοποθετήσεις τους διαλύθηκε η Βουλή λόγω των εκλογών. Τις προηγούμενες δεκαετίες, πάντα σύμφωνα με παλαιότερους πολιτικούς, το «προνόμιο» του διορισμού είχαν σχεδόν αποκλειστικά οι εκάστοτε πρόεδροι της Βουλής. 

Οι ετήσιοι προϋπολογισμοί της Βουλής αποδεικνύουν πως επί προεδρίας Αθ. Τσαλδάρη οι θέσεις των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου ήταν 571 (504 τακτικοί και 67 αναπληρωματικοί), επί Απ. Κακλαμάνη έφθασαν σε 710 (592 τακτικοί και 118 ιδιωτικού Δικαίου), επί Άννας Μπενάκη Ψαρούδα οι κατεχόμενες θέσεις έγιναν 1.305 (710 τακτικοί, 74 μετακλητοί και 521 ιδιωτικού δικαίου), ενώ επί Δ. Σιούφα εκτινάχθηκαν σε 1.514 (743 τακτικοί, 101 μετακλητοί και 670 ιδιωτικού δικαίου).

 
Το σύστημα προσλήψεων στη Βουλή είχε ψηφιστεί από το 2000 να γίνεται με βάση τον Νόμο Πεπονή, όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Μάλιστα από τα πλέον γνώριμα τεχνάσματα είναι να προσλαμβάνονται υπάλληλοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ή αορίστου χρόνου και στη συνέχεια να μονιμοποιούνται όπως ανάλογα γίνεται και με μετακλητούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται στα γραφεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και κατά περίοδο μετακινούνται σε κενές θέσεις του μόνιμου προσωπικού.
 
Πάντως, κατά τον κ. Πετσάλνικο, προς το παρόν «δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη για νέες προσλήψεις».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε