Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Καβάφης σε… κόμικ και τραγούδια χιπ-χοπ!

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι»», μαθητές γυμνασίου και λυκείου «αναμετρήθηκαν» με την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη και παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη, τα έργα που δημιούργησαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο Καβάφης πάει σχολείο», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Μέσα από τα έξι πρωτότυπα εργαστήρια του προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν και να ξαναδιαβάσουν με άλλο μάτι τα έργα του Αλεξανδρινού ποιητή και να αξιοποιήσουν τα εργαλεία «απρόβλεπτων» τεχνών για να επικοινωνήσουν την τέχνη του.

Έτσι, οι μαθητές, αφού μελέτησαν το έργο του και «κατάλαβαν οι Ιθάκες τι σημαίνουν», μετέτρεψαν τα ποιήματα του Καβάφη σε κόμιξ, κολάζ, φωτογραφίες, αλλά και τραγούδια χιπ-χοπ και performance. Ιδιαίτερη ήταν η ματιά των μαθητών που κλήθηκαν να διαβάσουν τον Καβάφη ψηφιακά, φτιάχνοντας μια…ψηφιακή ζακέτα. Όποιος τη φοράει, ανάλογα με τις κινήσεις των χεριών και του σώματος, ενεργοποιεί ήχους που έχουν προεγγραφεί, δημιουργώντας μία δική του διαδραστική performance με το έργο του ποιητή.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τους μαθητές ήταν «μια κάποια λύσις», ώστε να μάθουν με έναν διασκεδαστικό τρόπο για τον Καβάφη. Μια «όμορφη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα», όπως είπαν, ευκαιρία να πειραματιστούν με το έργο του. «Πήραμε μια πολύπλευρη εικόνα της τέχνης», είπε ένας μαθητής, ενώ μια μαθήτρια συμπλήρωσε: «Ήταν ωραίο που κάθε φορά αποκτούσαμε μια ελευθερία μέσα στην τάξη, την ίδια τάξη όπου πριν το τελευταίο κουδούνι δεν είχαμε τέτοια ελευθερία».

Φέτος ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έφεραν τον ποιητή στον μαθητικό κόσμο, ελευθερώνοντάς τον από τα τείχη που «ανεπαισθήτως τον είχαν κλείσει» και διοργάνωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της καβαφικής ποίησης και του σύγχρονου χαρακτήρα της.

Εξάλλου, από Σεπτέμβρη, μαζί με τους μαθητές, ο Καβάφης θα «επιστρέψει» στα θρανία, μαζί με έξι νέα εργαστήρια για τα σχολεία της Αττικής και έξι εργαστήρια για τα σχολεία της περιφέρειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε