Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Καυτή” εβδομάδα για τη Siemens – Αίτημα για παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου

“Καυτή” εβδομάδα για τη Siemens – Αίτημα για παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου

Παράταση των εργασιών της Εξεταστικής που διερευνά την υπόθεση Siemens μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής.

Το φόρτο εργασίας και τις εκκρεμότητες της Εξεταστικής επικαλέστηκε ως δικαιολογία για την παράταση των περίπου 3,5 μηνών των εργασιών της Επιτροπής ο Πρόεδρος της, Σήφης Βαλυράκης. «Η Εξεταστική δεν ψάχνει μίζες αλλά ερευνά πράγματα και τα στοιχεία που προκύπτουν, ερευνά το ενδεχόμενο εμπλοκής πολιτικών προσώπων και αναζητά ενδείξεις. Αν αυτό ολοκληρωθεί τότε τελείωσε και το έργο της» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, στο παρασκήνιο βρίσκεται ένα… άγριο «παζάρι» με στόχο την κατάθεση Χριστοφοράκου, στο κλιμάκιο της Εξεταστικής που θα μεταβεί στη Γερμανία. Ο ρόλος του εφέτη ανακριτή που θα συνοδεύσει τα μέλη της Επιτροπής, Βασιλική Τσόνογλου (ΠΑΣΟΚ), Πάνο Καμμένο (Ν.Δ.) και Θανάση Παφίλη (Κ.Κ.Ε.), θα είναι ουσιαστικά να επικοινωνήσει στον κ. Χριστοφοράκο το… «δώρο» της Κυβέρνησης. Αν αποφασίσει να μιλήσει θα του προσφερθεί η προστασία της διάταξης Καστανίδη που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση του μάρτυρα… κι αυτό πρακτικά σημαίνει από επιβολή μισής ποινής μέχρι και… ακαταδίωκτο!
Όπως δήλωσε ο κ. Βαλυράκης, είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της Επιτροπής με τον Νομικό Σύμβουλο της Siemens Hellas, Ρόμπερτ Σικέλη, προκειμένου να επιτευχθεί κατάθεση του πρώην ισχυρού άντρα της εταιρείας.

Η μετάβαση του κλιμακίου της Εξεταστικής στο Μόναχο της Γερμανίας, θεωρείται θέμα ημερών.
Μέχρι στιγμής δεδομένη θεωρείται η κατάθεση των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων» της μητρικής Siemens, Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόϊτερ. Επίσης επιδιώκεται να συναντηθούν και με τον Εισαγγελέα του Μονάχου – που χειρίστηκε την υπόθεση, με ανώτερο στέλεχος της Siemens Γερμανίας, όπως και με τον επικεφαλής της Debenoice.

Την ίδια ώρα συζητήσεις προκαλεί η επιστολή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη – με εντολή του Πρωθυπουργού – στη Siemens Hellas, με την οποία ζητά να στείλουν στην Εξεταστική όσα στοιχεία υπάρχουν τόσο εδώ, όσο και στην εταιρεία στη Γερμανία, γύρω από το σκάνδαλο.
Για προσπάθεια να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ η Ν.Δ. κατήγγειλε πως πρόκειται για… «light» επιστολή που δεν δεσμεύει ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε κανένα άλλο μέλος της Κυβέρνησης και τόνισε πως αντ΄ αυτού, ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να στείλει επιστολή στην Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ με την υποσημείωση ότι… «στις 31 Οκτωβρίου του 2003 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε μια διεθνή σύμβαση κατά της διαφθοράς».
«Η ανταπόκριση της Κυβέρνησης υπήρξε άμεση και πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα» ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα.

Την αποκάλυψη ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος επιχείρησε να προσεγγίσει Ευρωβουλευτές και Αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση και στα ευρωπαϊκά όργανα, έκανε στην Επιτροπή ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Παράλληλα κατέθεσε και την απαντητική επιστολή του Επιτρόπου Φρατίνι σύμφωνα με την οποία «οι εθνικές αρχές μπορούν να αποκλείουν από δημόσιους διαγωνισμούς εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για δωροδοκία».

Στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής βρίσκονται από σήμερα, οι «αμαρτωλές» συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens. Το κατώφλι της Επιτροπής θα περάσουν πρώην διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού, ενώ εκκρεμούν και οι καταθέσεις των πρώην υπουργών Μεταφορών.

Ο Εκπρόσωπος των απολυμένων εργαζομένων τροχαίου υλικού στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά Βασίλης Τσιμπίδης, που κατέθεσε το μεσημέρι, αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δύο προγραμματικές συμβάσεις…
Η πρώτη, την περίοδο 2001 – 2004 αφορούσε την παράδοση 24 ηλεκτραμαξών από τη SIEMENS στον ΟΣΕ, οι οποίες, όπως δήλωσε, είναι ακόμη καθηλωμένες καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο του Οργανισμού περιορίζεται στο κομμάτι Θεσσαλονίκη – Ιδομένη.
Η δεύτερη (περίοδο υπουργίας Λιάπη), αφορούσε σε 8 – 10 ηλεκτράμαξες, αξίας 10 εκατ. ευρώ. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, νοικιάστηκαν από τη SIEMENS για 8 μήνες έναντι 850.000 ευρώ το μήνα, ενώ μηνιαίως η συντήρηση τους κόστιζε επιπλέον 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη με αυτό το κόστος οι ηλεκτράμαξες θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί, δεδομένου ότι μετά τη λήξη της σύμβασης, η SIEMENS πούλησε τις ηλεκτράμαξες στην Ουγγαρία έναντι 10 εκατ. ευρώ!

Το κατώφλι της Επιτροπής πέρασε και η ανακρίτρια κ. Βλάχου, που ερευνά την υπόθεση της Αρμεντέλ και αφορά στις συμβάσεις του ΟΤΕ στην Αρμενία.
Όπως κατέθεσε μόλις πρόσφατα της επεστράφη μέρος της δικογραφίας που αφαιρέθηκε από τον ανακριτή κ. Ζαγοριανό το 2008 και ότι η έρευνα ουσιαστικά τώρα ξεκινά.

Διαβάστε επίσης:

Απειλές σε βουλευτές της Εξεταστικής για τη Siemens

Παρέμβαση Παπανδρέου στη Siemens να δώσει στοιχεία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε