Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κι όμως! Υπάρχουν και άλλοι οικονομικοί τρόποι θέρμανσης!

Κι όμως! Υπάρχουν και άλλοι οικονομικοί τρόποι θέρμανσης!

Τι λέει στο Νewsit o υπεύθυνος της εταιρίας κλιματισμού Inventor. Ποιός είναι τελικά ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης αυτήν την εποχή; Πως μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και το 80% της δαπάνης για την θέρμανση της κατοικίας σας με την χρήση κλιματιστικών;

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών χρησιμοποιεί για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο. Πόσο θα ξοδέψουμε φέτος για την θέρμανση μας με πετρέλαιο;

Με την αύξηση του φόρου, που ισχύει από φέτος, η θέρμανση με λέβητα πετρελαίου δεν είναι μόνο ασύμφορη αλλά πλέον το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για τα περισσότερα νοικοκυριά.
Γιά παράδειγμα, μία κατοικία στην περιοχή της Αθήνας με εμβαδό 100m2, κατανάλωσε περίπου 1.600 λίτρα πετρελαίου για την θέρμανσή της κατά την περίοδο Νοέμβριος 2011 – Απρίλιος 2012. Για την κατανάλωση αυτή πλήρωσε 1.600€ με μέση τιμή πετρελαίου στο 1€/λίτρο. Με τη σημερινή τιμή του πετρελαίου 1,4€/λίτρο το ίδιο διαμέρισμα για ανάλογη κατανάλωση θα πληρώσει 2.240€.

Σαν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης στο πετρέλαιο θέρμανσης το τελευταίο διάστημα, έχουν προταθεί διάφορες συσκευές θέρμανσης που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Είναι αυτές οι συσκευές οικονομικές στην λειτουργία τους;

Tα μηχανήματα που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, για την παραγωγή θερμότητας (αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, UV πάνελ κλπ), έχουν βαθμό απόδοσης λιγότερο από ένα. Άρα, για να αποδώσουν 1kW θερμικής ενέργειας καταναλώνουν τουλάχιστον 1kW ηλεκτρικής ενέργειας. Αν μετατρέψουμε την κατανάλωση του πετρελαίου σε kWh τότε θα δούμε ότι η ωφέλιμη ισχύς από την καύση του πετρελαίου είναι περίπου 12.600 kWh. Έτσι λοιπόν, για χρήση θερμοπομπών ή ηλεκτρικών σωμάτων, UV πάνελ κτλ, η κατανάλωση ρεύματος θα είναι 2.016€. (12.600*1*0,16).

Ποία θα ήταν η δαπάνη για το νοικοκυριό αν χρησιμοποιούσε φυσικό αέριο ή λέβητα πέλετ;

Αν αντικαθιστούσαμε τον λέβητα πετρελαίου με λέβητα φυσικού αερίου το κόστος θέρμανσης για ένα χρόνο θα ήταν 1.135€. Ενώ, το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός λέβητα Πέλετ είναι 1.120€.

Ποιός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης τελικά;

Με βάση τις τρέχουσες τιμές ενέργειας αυτήν την εποχή, και μία μέση κατανάλωση σε ένα σπίτι 100τμ, η απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα είναι ότι η οικονομικότερη θέρμανση στην πραγματικότητα επιτυγχάνεται με τη χρήση κλιματιστικών.

Και αυτό γιατί;

Τα κλιματιστικά χρησιμοποιούν ως κύρια πηγή ενέργειας τον αέρα. Απορροφούν ενέργεια από το εξωτερικό περιβάλλον και με την προσθήκη μικρής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας την αποδίδουν ως θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας. Για την παραγωγή 4kW θερμικής ενέργειας ένα κλιματιστικό μηχάνημα αντλεί τα 3kW από το εξωτερικό περιβάλλον και χρησιμοποιεί μόνο 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αρχή λειτουργίας των κλιματιστικών, τα κάνει το πιο οικονομικό σύστημα θέρμανσης. Αν θα θέλαμε να συγκρίνουμε τα πιο συνηθισμένα συστήματα θέρμανσης θα βλέπαμε τα παρακάτω αποτελέσματα σε κόστος €/ kWh:


Από αυτή και μόνο τη σύγκριση μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της εξοικονόμησης χρημάτων από τη χρήση κλιματιστικών.

Ποια είναι τα συστήματα κλιματισμού που μας προσφέρουν την μέγιστη αυτή οικονομία;



Αν για τη θέρμανση χρησιμοποιούνταν 3 inverter κλιματιστικά τύπου mini split (κοινά κλιματιστικά τοίχου εξελιγμένης τεχνολογίας) με βαθμό απόδοσης 3,6, τότε η κατανάλωση για την ίδια κατοικία θα ήταν (12.600/3,6)*0,16 οπότε το κόστος θα ήταν 560€ ετησίως.
Για τη θέρμανση της κατοικίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επίσης και κλιματιστικά τοίχου συμβατικής τεχνολογίας (ΟΝ-OFF). Στην περίπτωση αυτή η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος θα έφτανε τα 750€.
Ακόμα μεγαλύτερη θα ήταν η οικονομία με μία inverter αντλία θερμότητας Αέρα – Νερού με βαθμό απόδοσης 4. Σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση είναι 3.150 kWh. Επομένως, το κόστος θέρμανσης με inverter αντλία θερμότητας θα ήταν 504€ τον χρόνο(12.600/4)*0,16.

Άρα οι καταναλωτές μπορούν απλά να ανάψουν το κλιματιστικό τους στην θέρμανση και να απολαύσουν την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία. Υπάρχουν άλλα οφέλη με την χρήση κλιματιστικών;

Αν λάβουμε υπόψη μας και το πόσο φιλική είναι η λειτουργία τους ως προς το περιβάλλον, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας άρα και χαμηλή εκπομπή CO2, χρήση οικολογικού ψυκτικού μέσου, τότε μπορούμε να πούμε ότι η θέρμανση με κλιματιστικά είναι μία επιλογή με πολλαπλά οφέλη, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντολογικά.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα των κλιματιστικών είναι ότι μπορούν να απομακρύνουν πολύ αποτελεσματικά και οικονομικά την ανεπιθύμητη υγρασία. Επίσης, να μην ξεχνάμε την ψύξη κατά τους θερινούς μήνες.
Τέλος, ο κλιματισμός προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες στο χώρο με απόλυτη αυτονομία.
Με την προϋπόθεση βέβαια ότι γίνεται σωστή συντήρηση των συστημάτων…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των κλιματιστικών Inventor www.inventor.ac ή κατεβάστε το ενημερωτικό έντυπο οικονομικής θέρμανσης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε