Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κίνδυνος για μπλακ άουτ στην Κύπρο

REUTERS
Η καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού θυμίζει την Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Sigmalive.com η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου δεν μπορεί να ανταποκριθεί πέραν του 60% των αναγκών της Κύπρου και δεν αποκλείεται κατά τις μεσημεριανές ώρες που είναι ώρες αιχμής να σημειωθούν διακοπές ρεύματος. Ήδη το σύστημα κόβει αυτομάτως την παροχή σε όσα σημεία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.
 
Το οστικό κύμα που προκλήθηκε από την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις γύρω κοινότητες. Σημαντικότατο πρόβλημα προκλήθηκε στον παραπλήσιο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού. Αν το πρόβλημα στο σταθμό παραμείνει και ο σταθμός δεν λειτουργήσει κανονικά τότε είναι πολύ πιθανό η ΑΗΚ να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών για ρεύμα. Γι’ αυτό το λόγο απευθύνεται έκκληση ώστε να σταματήσει ο κόσμος να χρησιμοποιεί τα κλιματιστικά ώστε να αποφευχθεί το γενικό μπλακ άουτ.
 
Η ΟΕΒ καλεί τα μέλη της να προβούν σε εξοικονόμηση ρεύματος. Συγκεκριμένα ζητούν από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρογεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια.
 
Έχει ανασταλεί, στο μεταξύ, η λειτουργία όλων των Μονάδων Αφαλάτωσης, λόγω της διακοπής ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα οι διαθέσιμες ποσότητες πόσιμου νερού είναι πολύ περιορισμένες και το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην κατανάλωση νερού και να περιορίζεται στις απόλυτα αναγκαίες χρήσεις.
 
Ζημιές σε όλη την περιοχή
 
Θραύσματα πιθανότατα από βλήματα και κομμάτια μέταλλου έπεσαν σε σπίτια σε απόσταση μέχρι και πέντε χιλιομέτρων. Επίσης διαλύθηκαν πόρτες και παράθυρα ενώ πολλά σπίτια στην περιοχή έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Ευτυχώς όμως παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα οι περισσότεροι κάτοικοι των σπιτιών κοιμόταν δεν σημειώθηκε κάποιος σοβαρός τραυματισμός.
 
Την ίδια ώρα προσπάθειες για να ικανοποιήσει την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχει ανά το παγκύπριο από τους δύο ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της Κύπρου, Δεκέλειας και Μονής, καταβάλλει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ).
 
Σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής του ΔΣΜ Χρίστος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ΔΣΜ προχωρεί σε εκ περιτροπή διακοπή ρεύματος ανά περιοχές παγκύπρια για αντιμετώπιση της κατάστασης, προσθέτοντας ότι ”ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού είναι εκτός λειτουργίας και προσπαθούμε να δώσουμε φορτίο ανά το παγκύπριο από τη Δεκέλεια και τη Μονή (περίπου 500 MW ΚΑΙ 250MW αντίστοιχα), αλλά δεν μπορεί να καλυφθεί όλο το φορτίο”, καθώς το Βασιλικό παράγει ηλεκτρική ενέργεια γύρω στα 800 MW.
 
Ανέφερε ότι ο ΔΣΜ δεν έχει ακόμη πληροφόρηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σταθμός στο Βασιλικό γιατί η Αστυνομία δεν επιτρέπει να εισέλθει κόσμος μέσα σε αυτό. ”Η καταστροφή στο Βασιλικό φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλη, λόγω του ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, που επηρέασε τις εγκαταστάσεις του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού”, πρόσθεσε. Προσπαθούμε όσο είναι δυνατό να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση που υπάρχει από τους δύο άλλους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, Δεκέλειας και Μονής, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση, που υπάρχει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ:

Τι ήταν το εκρηκτικό φορτίου που “ανατίναξε” την Κύπρο!

Σαν σήμερα πριν εννιά χρόνια -Μια τραγική σύμπτωση στην Κυπριακή…

Μαζεύουν πτώματα από τα απέναντι βουνά – 15 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σύμφωνα με πληροφορίες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε