Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Κομισιόν: 1.400 μετεγκαταστάσεις από Ελλάδα και Ιταλία τον Νοέμβριο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Αύξηση του αριθμού των μετεγκαταστάσεων κατά το μήνα Νοέμβριο διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη μηνιαία της έκθεση για την εφαρμογή του προγράμματος επείγουσας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση, τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 1.406 μετεγκαταστάσεις -ο μεγαλύτερος αριθμός σε ένα μήνα μέχρι σήμερα- γεγονός που «επιβεβαιώνει μια διαρκώς θετική τάση, καθώς οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σταθεροποιούνται σε περίπου 1.000, ενώ οι μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία έχουν αυξηθεί σημαντικά». Συνολικά, 8.162 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα, 6.212 από την Ελλάδα και 1.950 από την Ιταλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι εφικτή πλέον η μεταφορά όλων των επιλέξιμων αιτούντων μετεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Ως εκ τούτου, σημειώνει πως τα κράτη-μέλη θα πρέπει στο εξής να πραγματοποιούν κάθε μήνα τουλάχιστον 2.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και 1.000 από την Ιταλία. Από τον Απρίλιο του 2017, ο μηνιαίος αριθμός μετεγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3.000 από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση, σύμφωνα με την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρείχαν μέχρι σήμερα νόμιμες και ασφαλείς διόδους σε 13.887 άτομα, έναντι των συμφωνηθέντων 22.504 ατόμων, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιουλίου του 2015. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκθεση, 2.035 άτομα, κυρίως από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, επανεγκαθίστανται κάθε μήνα, αριθμός που σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί ρεκόρ. Τέλος, επιπλέον 544 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να ανέρχεται σε 2.761 ο συνολικός αριθμός των επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε