Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Κοντά σε συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδότες – Πολύωρη σύσκεψη με Παπανδρέου – Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Κοντά σε συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδότες – Πολύωρη σύσκεψη με Παπανδρέου – Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

– Την άλλη εβδομάδα πιθανότατα η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
– Που συμφωνούν και που διαφωνούν
– Μεγάλο αγκάθι η διαιτησία
– Νέα απεργία για τις 8 Ιουλίου προκήρυξαν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ
– Αυξήσεις 1% ανακοίνωσαν οι έμποροι!

Τουλάχιστον 4 ώρες κράτησε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕ ενώ παρόντες ήταν και οι υπουργοί Οικονομικών και Απασχόλησης.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε μετά τις πιέσεις που ασκούνται τα τελευταία 24ωρα σε εργοδότες και εργαζόμενους να καταλήξουν σε συμφωνία στα Εργασιακά.

Τέσσερα ήταν τα σημεία στα οποία κατέληξαν, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και ψηφίζεται το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

1) Για το θέμα της διαιτησίας η ΓΣΕΕ προτείνει όταν υπάρχει το αποτέλεσμα της μεσολάβησης αλλά κάποιο μέρος δεν συμφωνεί τότε να μπορεί να προσφύγει στην διαιτησία. (αυτό είναι και το σημείο – αγκάθι αφού αν ο ΣΕΒ δεχθεί την πρόταση της ΓΣΕΕ μπορεί να υπαρξει απεμπλοκή και να αρχίσει επι της ουσίας η συζήτηση για την ΣΣΕ).

 2) Η ΓΣΕΕ δεν θέλει πάγωμα μισθών και ζητάει αυξήσεις στο ύψος του ευρωπαϊκου πληθωρισμού (1,7% το 2010 και 1,2% το 2011 και περίπου 1% το 2012)
 
 3) Οσον αφορά τον 13ο και 14ο μισθό, η ΓΣΕΕ επιμένει για ενσωμάτωση στους 12 μισθούς ενώ ο ΣΕΒ προτείνει ρήτρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τους καθυσήχασε λέγοντας οτι η κυβέρνηση σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.Νωρίτερα στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αμβλύνουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και τόνισε πως όλο το καλοκαίρι πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε τον Σεπτέμβριο να παρουσιάσουν στο λαό ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων.

Στις 8 Ιουλίου νέα απεργία

Στο μεταξύ η διοίκηση της ΓΣΕΕ προκήρυξε νέα 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ στις 8 Ιουλίου για το ασφαλιστικό ενώ ταυτόχρονα ζητάει μέσα στην επόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αύξηση 1% δίνουν οι έμποροι;

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου θα πάρουν μισθολογικές αυξήσεις 1%, ανακοίνωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο (Παρασκευή) και θα έχει τουλάχιστον διετή διάρκεια, πρόσθεσε.

Η αύξηση, που υπολείπεται βεβαίως πολύ του πληθωρισμού που εκτοξεύτηκε στο 5,4% τον Μάιο, αφορά περίπου 780.000 εργαζόμενους, σχεδόν το ήμισυ των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και θεωρείται προάγγελος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο κ. Κορκίδης είπε ότι αναμένει ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ να καταλήξουν στη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας την επόμενη εβδομάδα, που θα περιλαμβάνει ανάλογους όρους. «Θα είναι μια αύξηση σύμφωνη με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη», είπε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε